Στις Βρυξελλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και σε αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα τη τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, μια πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας, στόχος της Αθήνας είναι η αποστολή καθαρού και θετικού πολιτικού μηνύματος στην περιοχή για τη διατήρηση της ενταξιακής δυναμικής, την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2033.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και τον κ. Ζελένσκι στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, υποστηρίζει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφίων χωρών σε αυτές τις δυο χώρες, προκειμένου να εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης και πρόσδεσής τους στην Ε.Ε. σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Σχετικά με τη συζήτηση για την «ευρύτερη Ευρώπη», τις σχέσεις δηλαδή της Ε.Ε. με εταίρους στην Ευρώπη, η στάση της Αθήνας είναι ότι θα πρέπει να διαφυλάσσεται το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης και η αυτονομία εσωτερικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και ότι δεν μπορεί το όποιο σχήμα να υποκαταστήσει τη διεύρυνση.