Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο υπερψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε με το «παρών».
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ολοκληρώνοντας την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια, τόνισε πως απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη, οφείλουμε να μην «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας». Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε στην ποινική θέσπιση του αδικήματος της «εκδικητικής πορνογραφίας» υπογράμμισε πως «η κοινωνία εξελίσσεται. Η κοινωνία έχει ανάγκη την Πολιτεία να είναι παρούσα και ο νομοθέτης οφείλει να είναι παρών σε κάθε δυνατότητα που έχει για να προστατέψει θύματα εγκληματικών ενεργειών, και μάλιστα όταν αυτά είναι τα πιο ευάλωτα, όπως οι γυναίκες και οι ανήλικοι».
Δεν μπορούμε, είπε ο υφυπουργός «να στεκόμαστε πίσω μόνο από μία δογματική θεώρηση, λες και το δίκαιο δεν είναι συνδεδεμένο με τις κοινωνικές ανάγκες, λες και το δίκαιο δεν είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική πραγματικότητα και ο ποινικός νομοθέτης πρέπει να είναι αποκομμένος και αποστειρωμένος από την κοινωνική πραγματικότητα». Εγώ είπε ο κ. Κώτσηρας «δεν νομίζω ότι μας έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός εδώ, για να καθόμαστε να παρακολουθούμε την κοινωνία να εξελίσσεται και να δημιουργούνται νέα αδικήματα κι εμείς να τα κοιτάμε και να μην παρεμβαίνουμε» και ας αφορούν τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που πράγματι είναι δύο νομοθετήματα βάσης.
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ο υφυπουργός είπε πως η δυνατότητα της συνοπτικής αιτιολόγησης στις εισαγγελικές αρχές, είναι ένα εργαλείο στις εισαγγελικές αρχές για να πηγαίνουν πιο γρήγορα κάποιες υποθέσεις, με μεγαλύτερη ευελιξία, να ξεμπλοκάρουν τυχόν περιπτώσεις υπερφόρτωσης των δικαστηρίων από τέτοιου είδους δικόγραφα. Επίσης είπε, πως προσπαθούμε να περιορίσουμε και τις ακραίες περιπτώσεις λιπομαρτυρίας.
Για το ζήτημα των αναβολών και τις βελτιώσεις που έκανε, ο υπουργός ανέφερε πως πραγματικά δεν ξέρω γιατί υποτιμάτε τόσο πολύ τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Οφείλουμε να δούμε κατάματα το πρόβλημα της ταλαιπωρίας των πολιτών από τις αναβολές και την κατάχρηση που υπάρχει πολλές φορές. Το πρόβλημα, πρόσθεσε ο υφυπουργός, δεν θα λυθεί μόνο με τα συγκεκριμένα τρία άρθρα, είναι όμως κάποιες προσθήκες, οι οποίες είναι και επ’ ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν στοχοποιούμε τους δικηγόρους μέσω των διατάξεων αυτών.
Σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης περί ανάγκης πρόωρων εκλογών, ο υφυπουργός είπε πως «όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε, και την κρισιμότητα των στιγμών και ότι ο Έλληνας πολίτης έχει ανάγκη από μια ηρεμία και σταθερότητα εν μέσω των πολλαπλών προβλημάτων. Να μην δημιουργούμε, λοιπόν, τοξικές καταστάσεις στο πολιτικό σύστημα, διότι εν τέλει δεν είναι επ’ ωφελεία κανενός. Η χώρα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία προχωρά το μεταρρυθμιστικό της έργο και συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή με το μάτι μας στην κοινωνία, να βοηθήσουμε τον πολίτη στην καθημερινότητά του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ