Την εκτίμηση ότι το όλο σκηνικό στην Ουκρανία «θα οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο πόλεμο με τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας να είναι επί θύραις», εξέφρασε σε συνέντευξή του, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «ιδιαίτερα οι ΗΠΑ ωθούν τον Ζελένσκι σε κλιμάκωση γιατί θεωρούν ότι έτσι αδυνατίζει η Ρωσία και ομοίως αδυνατίζει οικονομικά η ΕΕ». Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «μόνο στο ανθρωπιστικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε αρωγοί και όχι να στέλνουμε όπλα». Είπε ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας» καθώς «είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της πλειοψηφίας».
Σχετικά με τα «πραγματικά όρια που έχει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την ακρίβεια με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά δεν μπορούν να μας τροφοδοτούν εσαεί» σημείωσε ότι η οικονομία «έχει αντοχές για να φοροαπαλλάσσονται εφοπλιστές, βιομήχανοι, όπως και για χρηματοδοτήσεις σε μεγαλοσχήμονες και για εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ που δεν χρειάζονται για την άμυνα της χώρας αλλά για τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ».
Είπε, αναφερόμενος στα διάφορα «πακέτα», ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με «ασπιρίνες» να καταπολεμήσει μια πολύ βαρύτερη ασθένεια, σημείωσε ότι η κρίση και η εκτόξευση των τιμών δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επιτάχυνε και επιδείνωσε την κρίση, αλλά στις επιλογές που έγιναν πριν, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και Ελλάδας.
Σημείωσε ακόμα ότι τα «ψίχουλα» που δίνει η κυβέρνηση εξανεμίζονται γιατί η ακρίβεια δεν σταματά και πρόσθεσε ότι αυτά δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό το οποίο σημαίνει ότι «ο λαός τα πληρώνει με τους φόρους και τις περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για άλλες κοινωνικές ανάγκες».
Αναφερόμενος στην ενέργεια τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλούτο πηγών ενέργειας που πρέπει να αξιοποιηθούν «αλλά όχι αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως εμπόρευμα, όπως σε αυτό το σύστημα της σαπίλας που ζούμε».
Τόνισε ότι οι πηγές ενέργειας συνολικά απαιτούν σχέδιο, γι’ αυτό και το ΚΚΕ υποστηρίζει πως πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένες στο πλαίσιο συνολικά κεντρικά επιστημονικού σχεδιασμού.
Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ «βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», σημείωσε καταρχήν ότι το ΚΚΕ «επικοινωνεί καθημερινά με τους εργαζόμενους και παλεύει μαζί τους», προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όταν προκηρυχθούν».
Εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί στις κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και σημείωσε ότι το κυβερνητικό επιτελείο «θα επιδιώξει να πάει όσο γίνεται πιο γρήγορα σε εκλογές αξιοποιώντας και το «χαλαρό» κλίμα του καλοκαιριού και δεν θέλει να έλθουν τα μεγάλα κύματα ανατιμήσεων και προβλημάτων και ο βαρύς χειμώνας λόγω όλων αυτών των ζητημάτων».
Ειπε ότι «και με το αναλογικότερο, όχι απλή αναλογική, σύστημα που υπάρχει μπορεί να γίνει κυβέρνηση, με συμβιβασμούς μεταξύ κομμάτων που έχουν κοινή ρότα και κοινή στρατηγική σε κρίσιμα ζητήματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα μικρότερα».
«Το ΚΚΕ βάζει κριτήριο: Την στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την έξοδο από την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Απεγκλωβισμό από το ΝΑΤΟ και συμμαχίες, κατάργηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. Να φύγουμε από την ΕΕ και να πούμε όχι στο Ταμείο Ανάκαμψης που επιβάλλει αντεργατικούς νόμους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Σε μια τέτοια κυβέρνηση όπου για τα ζητήματα και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και των εργασιακών ζητημάτων και των διεθνών συμμαχιών με έξοδο από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, όλα αυτά τα ζητήματα εάν τεθούν επί τάπητος από τον ίδιο τον λαό και ο λαός επιλέξει – εμείς του λέμε να επιλέξει – σήμερα για να πάρει ανακούφιση να ενισχύσει το ΚΚΕ για να πιέζει και να εμποδίζει τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα».
«Αυτό που συμβαίνει στους εργαζόμενους, στα σωματεία, σε συλλόγους παντού σε όλη τη χώρα να εκφραστεί και στις εκλογές: Με μεγάλη δύναμη στο ΚΚΕ. Η μοναδική ανάσα θα είναι αυτή. Και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για το αύριο, για να συμμετέχει το ΚΚΕ σε μια λαϊκή διακυβέρνηση με τον λαό πραγματικά στην εξουσία» τόνισε καταλήγοντας ο Δ. Κουτσούμπας.