Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Λάδι στη φωτιά των προκλήσεων ρίχνει η Άγκυρα που επιμένει στην αναθεωρητική ρητορική της, συντηρώντας ένα θερμό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εμφανές πως δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο.
Η γειτονική χώρα οδηγείται το 2023 σε εκλογές, ωστόσο η οικονομία αποδεικνύεται η Αχίλλειος πτέρνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με το κύμα της ακρίβειας να χτυπά τα νοικοκυριά ο Τούρκος πρόεδρος επιστρατεύει μια σκληρή ρητορική απέναντι στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα απέναντι στη Δύση με στόχο να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του.
Είναι εμφανές πως υπάρχει μια κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, με σειρά εμπρηστικών τοποθετήσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Στον «χορό» των δηλώσεων πρωτοστατεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που χθες σημείωσε ότι «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις»τότε θα συζητηθεί το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών «το οποίο είναι αμφισβητούμενο».
Την ίδια στιγμή που συντηρεί στο «κόκκινο» την ένταση με την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτά πολλαπλά μέτωπα. Δεν είναι μόνο το τουρκικό «βέτο» στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι και τα όσα λέει για την βόρεια Σύρια που πυροδοτούν αντιδράσεις στη Δύση. Ωστόσο φαίνεται πως ο κ. Ερντογάν εκτιμά πως με τη στάση του αυτή δείχνει σε ΗΠΑ και Ε.Ε πως δεν είναι δεδομένος και έτσι μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί πως αυτές τις ημέρες στον κόλπο της Σμύρνης πραγματοποιείται η άσκηση «EFES 2022» , στην οποία αύριο θα παρευρεθούν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο εταίρος του- αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος – Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το πιθανότερο είναι πως εκεί ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει να συντηρήσει το κλίμα έντασης , κοιτώντας και προς το εκλογικό κοινό του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εστιάζει στην διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να αποδεχθεί αναθεωρητικές πρακτικές. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν» νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.
Στην Αθήνα εκτιμούν πως ο νέος κύκλος των τουρκικών προκλήσεων θα συνεχιστεί και το πιθανότερο είναι να ενταθεί όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες στην γειτονική χώρα. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το τι μπορεί να περιλαμβάνει το «πακέτο» των προκλητικών κινήσεων και μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
H απάντηση της Αθήνας
Σε εξέλιξη είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Ιουνίου. Παράλληλα με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται την Παρασκευή η άφιξη στην Θεσσαλονίκη – όπου φιλοξενείται η Σύνοδος για την Διαδικασία Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη- του Γερμανού Καγκελάριου Ολ.Σολτς
Να σημειωθεί πως παρά το ό,τι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως κόβει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα τελικά στην Σύνοδο θα στείλει αντιπροσωπεία υπό τον Φαρούκ Καϊμακτσί, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Πάντως εκτιμάται πως πρόκειται για μια κίνηση που κυρίως έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, καθώς η Άγκυρα δεν θέλει να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή πως έχει ακέραια την ευθύνη για το κακό κλίμα στις ελληνοτουρκικές θέσεις.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες έχει χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τις δηλώσεις που έχουν γίνει από την τουρκική πλευρά για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις είναι δεδομένη.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «την απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής». Με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει παράλληλα πως «ζητάμε από τους συμμάχους μας να μιλήσουν καθαρά για όσα λέει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Να τα δίνουμε όλα και αυτοί να λένε βρείτε τα, αυτό δεν είναι συμμαχία».