Ως βόμβα, της οποίας το χρονόμετρο «τρέχει», χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα συνεδρίου με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση» υπογράμμισε την ανάγκη να δράσουμε άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και προανήγγειλε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών έως τις 6 το απόγευμα.
«Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα υπενθύμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση στέγης για τους νέους ανθρώπους. Μεταξύ άλλων θα προωθηθούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα, προκειμένου να μετατραπούν σε στέγη για νέα ζευγάρια.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που όπως είπε, από τη φύση του έχει στρατηγικό και μακροπρόθεσμα χαρακτήρα. Η πιο φλέγουσα διάσταση του ζητήματος, σημείωσε, είναι ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος, δηλαδή η συρρίκνωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που εργάζεται και συντηρεί και τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Δεν μιλάμε για μία απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες. Αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του» ξεκαθάρισε.
Παράλληλα σημείωσε ότι μετά τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου υφυπουργού για τις Δημογραφικές Πολιτικές και την Οικογένεια, ένα Εθνικό Συμβούλιο θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών των υπουργείων.
Οι σκληροί αριθμοί
Εστιάζοντας στα στοιχεία για το δημογραφικό είπε ότι πριν από 50 χρόνια, το 1962, μόλις το 8% του ελληνικού πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών, το 26% του ελληνικού πληθυσμού ήταν κάτω των 14 ετών, ενώ σήμερα το 23% του ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και μόλις το 14% είναι κάτω των 14 ετών, αυξήθηκε επίσης πολύ η μέση ηλικία τής γυναίκας που αποκτά το πρώτο της παιδί, που σήμερα είναι 31 έτη ενώ το 1980 ήταν 24.
«Αυτό σημαίνει ότι γερνάμε, ότι αργούμε να ανανεωθούμε και ότι σταδιακά προφανώς λιγοστεύουμε» είπε, και προσέθεσε πως εάν δεν συνεχιστεί αυτό το 2050 η χώρα μας θα έχει λιγότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους, με έναν στους τρεις να είναι άνω των 65 ετών.
«Απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς διαπιστώσεις, υπάρχει μόνο ο δρόμος της θετικής και πολυμέτωπης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Να πάρω, για παράδειγμα, το brain drain, όπου έχουμε πλέον ουσιαστικές ενδείξεις αναστροφής αυτού του φαινομένου μέσω εργαλείων, όπως η μειωμένη φορολογία και τα κίνητρα που παρέχονται σε Έλληνες που επαναπατρίζονται, ενώ τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην πατρίδα μας. Ενδεικτικά αναφέρω το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου μου έλεγε ο Άλμπερτ Μπουρλά ότι μία στις τρεις αιτήσεις που λαμβάνει για απασχόληση στη Pfizer είναι από Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν πάρει πια την απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι ένα από τα κρίσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι οι διευκολύνσεις των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεπής στη δέσμευσή της για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, και το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, με την επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δυο γονείς, οι οποίοι παράλληλα προστατεύονται από την απόλυση, τόσο πριν όσο και μετά την γέννηση του παιδιού, τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους επιχειρήσεων, στον θεσμό των “Νταντάδων της γειτονιάς”, ο οποίος πιλοτικά ξεκινά αυτούς τους μήνες, και την θέσπιση επταήμερης άδειας για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ένταξη νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι όπως είπε είναι η απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και στην πληθυσμιακή υποχώρηση της χώρας. «Η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών, είναι μία εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα προχωρά σε πιλοτικές διμερείς συμφωνίες μετάκλησης εργαζόμενων ορισμένου χρόνου με κράτη τα οποία διαθέτουν τέτοιο δυναμικό, κάτι που χαρακτήρισε «αναγκαία πολιτική σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού».
«Όμως, προσοχή. Η νέα αυτή πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο» έσπευσε να προσθέσει, καταλήγοντας: «Ούτε δηλαδή οι νέοι Έλληνες που είναι άνεργοι να μην βρίσκουν εργασία, αλλά ούτε να επιτρέπει και φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους».
naftemporiki.gr