Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: «Θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο – Γιατί ο Ερντογάν επιλέγει την κλιμάκωση

Στην στρατηγική κλιμάκωσης, που φαίνεται να επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα εστιάζει ο γερμανικός Τύπος προβλέποντας ένα «θερμό καλοκαίρι».

«Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση από την Αθήνα, στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. «Στην Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία για μία νέα προσφυγική κρίση. Από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές περίπου 350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι «και στο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και εκτιμά ότι «τώρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό. Τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα κατέγραψε αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Την περασμένη Παρασκευή δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 4,6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα». Από την πλευρά της, συνεχίζει το δημοσίευμα, «και η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Εδώ και δεκαετίες οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ διαπληκτίζονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το καλοκαίρι του 2020 η αντιπαράθεση οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης».

«Πολιτική κλιμάκωσης του Ερντογάν»- και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα- διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει».

Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι «εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, για τον Ερντογάν φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα».

Ένα «θερμό καλοκαίρι» προβλέπει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. ‘Δεν μπλοφάρουμε’, λέει ο Τσαβούσογλου στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά από επίσκεψη στο Ισραήλ. ‘Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση’. Ο υπουργός δεν εξήγησε ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Τουρκία. Στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για νέες εντάσεις».