Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Για ένα δύσκολο καλοκαίρι με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα ετοιμάζεται η κυβέρνηση και από την έκβαση αυτής της πολυεπίπεδης μάχης θα κριθεί και ο χρόνος της επόμενης αναμέτρησης. Το κύμα της ακρίβειας και τα ταραγμένα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει ταχύτητες στο μέτωπο της πολιτικής προστασίας καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.
Πρόκειται για τρία θέματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορεί να «ξεκλειδώσουν» και τις φθινοπωρινές κάλπες, αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Βέβαια οι πρόωρες κάλπες – όπως άλλωστε και ο ανασχηματισμός – δεν προαναγγέλονται, αν και προς το παρόν η συζήτηση έχει «παγώσει».
Οι τελικές αποφάσεις για το timing της επόμενης αναμέτρησης θα ληφθούν στο τέλος του καλοκαιριού και αφού πρώτα γίνει μια αποτίμηση της καλοκαιρινής «μάχης» της κυβέρνησης στα ανοιχτά μέτωπα. Αδιαμφισβήτητα η μητέρα των μαχών δίνεται στο πεδίο της ακρίβειας, καθώς το ράλι των ανατιμήσεων δυναμιτίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Η πολυαναμενόμενη δυναμική επιστροφή του τουρισμού εκτιμάται πως θα δώσει μια ανάσα στα νοικοκυριά, που σχετίζονται με την βαριά βιομηχανία της χώρας. Ωστόσο παράλληλα εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να ξεφύγει η αισχροκέρδεια και ήδη αναζητούνται πρόσθετα μέτρα (π.χ. για τις τιμές της βενζίνης στα νησιά που τρέχουν με φόρα).
Στην κυβέρνηση αναμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 30 και 31 Μαΐου, με κεντρικό θέμα στο «μενού» τα ενεργειακά. Εκεί θα φανεί το κατά πόσον θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις στο ενεργειακό πεδίο ή απλά θα παραταθούν οι συζητήσεις και κατ´ επέκταση η αβεβαιότητα.
Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για «ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας», σημειώνοντας πως «με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα».
Πάντως οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ εκτιμούν πως η πορεία των τιμών τους ρεύματος είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει το χρόνο της επόμενης αναμέτρησης. Σε περίπτωση που φανεί πως μπορεί σε ένα βαθμό να συγκρατηθούν οι τιμές και υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για παράταση των μέτρων τότε θα εξεταστεί το σενάριο για ανοιξιάτικες κάλπες το 2023. Αν ωστόσο φανεί – ανάλογα και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις- πως οι τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν την ανηφορική πορεία τότε θα «ζεσταθεί» το σενάριο για κάλπες στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.
Προκλήσεις δίχως τέλος από την Τουρκία
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για «ήρεμα νερά» το καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χθες την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, που είπε πως «δεν μπλοφάρουμε» και επανήλθε στη ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Η Αθήνα απαντά με διεθνοποίηση του θέματος και οι προκλήσεις της Τουρκίας αναμένεται να τεθούν από τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής που όπως αναφέρθηκε θα γίνει στο τέλος του Μαΐου. Παράλληλα υπήρξε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπου απορρίπτονται στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς ως αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.
Μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με το παράλογο και το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Υπογράμμισε επίσης ότι η Αθήνα θα δημοσιοποιήσει διεθνώς σε όλα τα φόρα «όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».
Η μάχη της καθημερινότητας
Μέτρα πρόληψης για να μην αναβιώσουν εικόνες καταστροφής με τις πυρκαγιές επεξεργάζονται στην κυβέρνηση. Για το θέμα αυτό έγινε χθες σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς στα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα αλλά και αύξηση της επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών. Παράλληλα οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές (απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος), ενώ να σημειωθεί πως για πρώτη φορά θα φιλοξενηθούν εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες.