Skip to main content

Γ. Οικονόμου: «Το άβατο θα πάψει να υπάρχει στα Πανεπιστήμια»

Η βιβλιοθήκη θα παραδοθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το άβατο θα πάψει να υπάρχει, υπογράμμισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, που νωρίτερα, σήμερα, άκουσε βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν αστυνομική βία στο ΑΠΘ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή.

«Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χρειάζεται να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση: Θέλετε βιβλιοθήκη ή θέλετε να συνεχίζεται μια κατάληψη και μια παρανομία τόσων ετών; Διότι οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, αυτή τη στιγμή, συνδρομή προσφέρουν στις πρυτανικές αρχές για την ανέγερση βιβλιοθήκης. Και ασκούν, όταν χρειάζεται, τη νόμιμη βία που προβλέπεται, προκειμένου το έργο αυτό να ‘ρθεί σε πέρας», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η βιβλιοθήκη θα γίνει και θα παραδοθεί στις πρυτανικές αρχές και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Και ο χώρος αυτός, που μέχρι σήμερα αποτελούσε άβατο, για ορισμένους, θα πάψει να υπάρχει».

«Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στο θεσμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση, ως προς το τι πανεπιστήμιο θέλουμε. Αν θέλουμε δηλαδή, ένα πανεπιστήμιο το οποίο να υπηρετεί πραγματικά την ανωτάτη εκπαίδευση ή αν θα συνεχίσει να είναι ένας τόπος άντρου ανομίας, μειοψηφικών ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, με αφορμή διάταξη για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αποδέσμευση των αστυνομικών από την επίδοση δικαστικών εγγράφων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία, όλοι έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για το πώς θα λειτουργήσει. Είναι σαφές ότι χρειάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία. Στην πράξη, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αυτή. Ελπίζω να πετύχει. Ο αστυνομικός που είναι σε καθεστώς ειδικού φρουρού στην Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, εντός του πανεπιστημίου δεν θα φέρει όπλο. Εκτός του πανεπιστημίου, έχει το δικαίωμα να φέρει όπλο και έχει εκπαιδευτεί για να φέρει όπλο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Aυτό δεν σας κρύβω ότι μου προκαλεί κάποια ανησυχία ότι μπορεί να δεχθούν επιθέσεις οι άοπλοι αστυνομικοί».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ωθείτε τα πράγματα στα άκρα» 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, αναφέρθηκε στα «απαράδεκτα γεγονότα εντός του ΑΠΘ», καταγγέλλοντας «επίθεση των μονάδων καταστολής, με χημικά και κρότου λάμψης, από την οποία τραυματίστηκε σοβαρά φοιτητής», μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και που σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλέστηκε ο βουλευτής, ο νεαρός έχει χάσει την ακοή του και αναμένεται να διαπιστωθεί αν είναι μόνιμη ή προσωρινή η βλάβη που υπέστη. «Διερωτόμαστε, τι καθεστωτική είναι αυτή, τι αυταρχισμός, τι αστυνομοκρατία; Και προφανώς έχετε ευθύνη εσείς και όλη η κυβέρνηση. Δυστυχώς φαίνεται ότι ωθείτε τα πράγματα στα άκρα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει αν αποδέχεται τις απαράδεκτες εικόνες εντός του πανεπιστημίου.

 Ο κ. Καλαματιανός που στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπογράμμισε ότι το κόμμα του καταδικάζει απερίφραστα τη βία και αγωνίζεται για δημόσια και δημοκρατικά διοικούμενα πανεπιστήμια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην προσπάθεια της να επιβάλλει ιδεοληπτικά την ατζέντα της, που επιδιώκει την ισχυροποίηση της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ιδρύει ειδική υπηρεσία της αστυνομίας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, αν και είναι γνωστό ότι η αστυνομία μπορούσε και μπορεί να επεμβαίνει στο χώρο των πανεπιστημίων, όταν τελούνται αδικήματα, όπως σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Αν θέλετε να προστατευθεί η δημόσια περιουσία, γιατί δεν ενισχύετε την υπηρεσία φύλαξης των ίδιων των πανεπιστημίων. Που είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων;», είπε ο κ. Καλαματιανός που τόνισε ότι με τις διατάξεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, δεν μένει αμφιβολία ότι ο έλεγχος του σώματος και των ενεργειών του, δεν θα γίνεται από τις πρυτανικές αρχές αλλά θα γίνεται απευθείας από την Αστυνομία και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

ΚΚΕ:«Επικίνδυνη διάταξη»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε ότι «σήμερα, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, απέναντι στους φοιτητές, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», με την επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ και τον τραυματισμό ενός φοιτητή. «Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, με τη σαρωτική επικράτηση της Πανσπουδαστικής, ήταν αποστομωτικό. Η νέα γενιά δεν προσκυνά και θα βρει τη δύναμη να παλέψει για το μέλλον της», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης και προειδοποίησε ότι η διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των ομάδων της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μια επικίνδυνη διάταξη που πρέπει να αποσυρθεί. «Διευρύνονται τα καθήκοντα του προσωπικού της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και θα είναι τα ίδια καθήκοντα που έχουν όλοι οι Ειδικοί Φρουροί, δηλαδή, καθήκοντα καταστολής και μάλιστα με κατοχή αντίστοιχου εξοπλισμού. Δηλαδή, για παράδειγμα πυροβόλα όπλα», είπε ο κ. Συντυχάκης και επισήμανε ότι η παρουσία ή μη της αστυνομίας, μέσα στα Πανεπιστήμια, θα είναι συνάρτηση των αγώνων των φοιτητών. 

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε να σταματήσει η ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους. «Περιμένουμε πάνω από έναν χρόνο, κύριοι υπουργοί, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Περιμένουμε πάνω από έναν χρόνο την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια και πολλά άλλα που προβλέφθηκαν στον ν.4777/2021, αλλά δεν τα βλέπουμε. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε και δυστυχώς, συνέβη και αυτό σήμερα, είναι η ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που καλά κρατεί.. Απαράδεκτο πραγματικά, τραυματίστηκε ένας φοιτητής σήμερα, τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός, όμως, σήμερα». Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε, εξάλλου, ότι τα κόμματα «δεν έχουν καμία δουλειά στα πανεπιστήμια και στα σχολεία», λέγοντας: «Από τις 10/3/2020, φωνάζαμε να καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις, έξω τα κόμματα από τα σχολεία μας, έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια. Τι δουλειά έχουν τα κόμματα; Έρχεται, η κυρία Κεραμέως, σήμερα, πάλι η Νέα Δημοκρατία με καθυστέρηση ενάμιση – δύο χρόνων, να κατεβάζει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ουσιαστικά καταργεί τα κόμματα, αλλά κρατάει τις φοιτητικές παρατάξεις. Δεν έχουν καμία δουλειά τα κόμματα μέσα στα σχολεία μας και στα πανεπιστήμια».

«Οι εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη πριν από 2, 2,5 ώρες δεν χωρούν αμφιβολία. Πλέον βλέπουμε ακριβώς πώς έχει στο μυαλό της την Πανεπιστημιακή Αστυνομία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, και πρόσθεσε: «Αξίζει ειδικά σήμερα και μετά από αυτό που είδαμε να γίνεται στη Θεσσαλονίκη, να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν. 4777/21 στη Βουλή είχε υποστηριχθεί από πλευράς της κυβέρνησης πως οι ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ δεν θα οπλοφορούσαν, γεγονός που έρχεται βέβαια σε ευθεία αντίθεση με την ρύθμιση που τώρα προτείνετε».