Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: «Ατυχές περιστατικό» η διαγραφή του δημοσιεύματος για την ελευθερία του Τύπου

Απάντηση στην επείγουσα επιστολή του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, έδωσε ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου, Ζάουμε Ντουκ Γκιλιότ σχετικά με το ζήτημα της διαγραφής δημοσιεύματος από τον επίσημο ιστότοπο και λογαριασμό twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το δημοσίευμα αφορούσε την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για την Ελευθερία του Τύπου, και η εξάλειψή του από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, συνιστά σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη «απαράδεκτη και απροκάλυπτη πράξη αυτολογοκρισίας του Κοινοβουλίου, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Εν μέσω πολυάριθμων αντιδράσεων που προκάλεσε η απομάκρυνση του δημοσιεύματος και εν αναμονή της απάντησης της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην σχετική επιστολή Παπαδημούλη, ο κ. Γκιλιότ , ανέλαβε να δώσει απάντηση με επιστολή του προς τον Έλληνα Αντιπρόεδρο.

Σε αυτή κάνει λόγο για «ατυχές περιστατικό» και επικαλείται τις «αρχές σύνταξης των υπηρεσιών επικοινωνίας του Κοινοβουλίου», σύμφωνα με τις οποίες «τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει να εστιάζουν στις αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου και τις δραστηριότητες των Βουλευτών».

Ωστόσο, ο Γκιλιότ αναγνωρίζει την αξιοπιστία της οργάνωσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η οποία όπως παραδέχεται, είναι «πρώην αποδέκτης του Βραβείου Ζαχάρωφ, μέλος της Κοινότητας Ζαχάρωφ και παραμένει ισχυρός εταίρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Και συμπληρώνει πως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα «πρόσφατα συμμετείχαν σε ανταλλαγή απόψεων με τη ΓΔ Επικοινωνιών», με σκοπό «τη συνεργασία για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

Μετά από αυτή την απάντηση του Διευθυντή Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέλαβε να απαντήσει με νέα επιστολή, όπου αναφέρει πως «η απάντηση για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ιδιαίτερα πειστική».

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηρηστικά, η δικαιολογία ης απάντησης πως τα αναρτημένα άρθρα «θα πρέπει να εστιάζουν στις «αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου» και τις «δραστηριότητες των Βουλευτών» καλύπτεται από το γεγονός πως «στο δημοσίευμα που απομακρύνθηκε γινόταν ρητή αναφορά στις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου» και υπήρχε «λεπτομερής αναφορά σε σχετικά ψηφίσματα και δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και των ευρωβουλευτών».

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «στις 30 Απριλίου 2020, το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, όπως δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, με τη σχετική δημοσίευση να παραμένει ακόμα και σήμερα αναρτημένη στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου».

Κατόπιν τούτων, σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης ότι «η ξαφνική και αδικαιολόγητη απομάκρυνση του δημοσιεύματος εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας του Ευρωκοινοβουλίου και πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με επανειλημμένα ψηφίσματά του υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου». Προαναγγέλλει δε, ότι θα δώσει συνέχεια στο ζήτημα, τόσο στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας, «προκειμένου να υπάρξουν οι δέουσες εξηγήσεις και να τεθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον».

naftemporiki.gr