Skip to main content

Δ. Παπαδημούλης στη “Ν”: Οι κυρώσεις είναι εύλογες, αλλά δεν είναι η λύση

 Στρασβούργο-Συνέντευξη στην Ελίζα Καραγιώργη
ekaragiorgi@naftemporiki.gr

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και την πραγματική αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων αναφέρθηκε, μιλώντας στη «Ν», ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης τάσσεται υπέρ μιας «πιο συνεκτικής Ευρώπης των 27», η οποία θα στραφεί στην ειρηνευτική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία και όχι τόσο στην ανάγκη διεύρυνσης της. Άλλωστε, το ζήτημα και κυρίως το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ παραμένει ασαφές.

Η Κομισιόν πάντως, δρομολογεί το 6ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Το έκτο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και ενδεχομένως και απαγόρευση  κάθε συναλλαγής  με τη Sberbank-τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, που έχει μέχρι στιγμής απαλλαγεί από τις κυρώσεις της ΕΕ.

Οι κυρώσεις θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο και μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στον τερματισμό του πολέμου;

Οι κυρώσεις έχουν αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, και μάλιστα να φέρουν ένα γρήγορο τέλος του πολέμου.

Η εμπειρία έχει δείξει π[ως, παρότι είναι εύλογες, χρησιμοποιούνται από καθεστώτα τύπου Πούτιν για να ενισχύουν στο εσωτερικό τη θέση τους. Επομένως τώρα,  θα πρέπει η ευρωπαϊκή ηγεσία να θέσει στην προτεραιότητά της πρωτοβουλίες για τον ταχύτερο τερματισμό του πολέμου, ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση.

Η ΕΕ αδυνατεί να είναι ανεξάρτητη ενεργειακά. Εάν τώρα εξαρτάται από τις ΗΠΑ, δεν «καταδικάζεται» σε μόνιμη ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια;

Η καλύτερη επένδυση για την Ευρώπη είναι όχι η αλλαγή της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), και στην εξοικονόμηση της ενέργειας και σε ενέργεια που έρχεται από το μέλλον, όπως το υδρογόνο. Αλλά αυτά θέλουν χρόνο και χρήμα.

Δεν φαντάζομαι ένα μέλλον με μηδενική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. Νομίζω ότι μετά το τέλος του πολέμου για το οποίο η ΕΕ έχει συμφέρον να εργαστεί, θα πρέπει, όσο κι αν φαίνεται τώρα δύσκολο, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, εάν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Να ποντάρει όχι στην αύξηση των εξοπλισμών, αλλά στην αμοιβαία μείωσή τους.

Ακούγεται ουτοπικό, αλλά είναι η κοινή λογική και το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Η Αριστερά συμφωνεί με τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έχει χαρακτηρίσει τις κυρώσεις εύλογες, αλλά ταυτόχρονα δεν θεωρούμε ότι είναι η λύση. Η λύση είναι η κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και η αποκλιμάκωση και στο θέμα των εξοπλισμών και στις κυρώσεις.

Έχει επιχειρηθεί ένας εγκλωβισμός της Μόσχας, με αφορμή και την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και την επιρροή των Ταλιμπάν σε όμορες χώρες;

Η λογική που έχει ακολουθηθεί είναι αυτή του «διαίρει και βασίλευε».