Για νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η βαλκανική χερσόνησος «μπορεί να έχει τη δική της θέση στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς». Ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «φάρο που εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Το πρώτο είναι ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορούμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουν έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης»
«Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία αναγκαία και κατεπείγουσα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα πρωτοστατεί, έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και άλλες χώρες».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατ. κ.μ.. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου στα Βαλκάνια» συμπλήρωσε.
Επεσήμανε ακόμη τα παραπάνω δείχνουν την «απόλυτη ετοιμότητα της Ελλάδας να απαντήσει στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν». «Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής συμπόεευσης αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» πρόσθεσε.
«Πράσινο» από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση και δεύτερου FSRU στη Θράκη
Από το βήμα της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade A.E. του Ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σιφναίος ανακοίνωσε ότι την περασμένη Πέμπτη αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ η υλοποίηση και δεύτερου FSRU στη Θράκη. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του FSRU όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε: «Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος αλλά η η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που ανακοινώνουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε πλέον την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία».
«Η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο κ. Σιφναίος, «είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας – αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο – συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».
Ο κ. Σιφναίος, αφού ευχαρίστησε την ομάδα της εταιρείας για τη δουλειά που οδήγησε στην έναρξη υλοποίησης του πρώτου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, εξήρε τη συμβολή των φορέων και των κατοίκων της πόλης. «Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μέρος στην Ελλάδα που θα πίστευε στο έργο», όπως η οικοδέσποινα Αλεξανδρούπολη και η Θράκη, είπε και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, όλους τους προκατόχους του και όλους τους φορείς: το λιμεναρχείο, το λιμάνι, το επιμελητήριο, τον Τύπο και πάνω απ’ όλα τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. «Σ’ αυτό τον στόχο», πρόσθεσε, «έχει λόγο και η Περιφέρεια αφού τα δικά της όρια διατρέχουν και άλλες σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως ο TAP αλλά και ο IGB, του αδελφού έργου του FSRU». Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Περιφέρεια, αλλά κι έναν «πραγματικό φιλέλληνα», όπως χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Το χρονοδιάγραμμα και η «ταυτότητα» του έργου
Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023 και καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του project για την ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.
Στην κατασκευάστρια εταιρeία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε.
Η τελετή της επίσημης έναρξης υλοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου έγινε στην αποθήκη του Τελωνείου. Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε έξω από την αίθουσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.
Παρόντες ήταν οι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Μακεδονίας & Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, υπουργοί Ενέργειας από τη Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και πρέσβεις των ΗΠΑ σε βαλκανικές χώρες.
Σαρλ Μισέλ: Ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης
«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.
«Το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε αυτή τη στιγμή στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Δεν καθόμαστε απλώς να μιλήσουμε για τη στρατηγική μας αυτονομία και κυριαρχία. Είμαστε δραστήριοι, είμαστε ενεργοί, όλοι μαζί από κοινού μαζί με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια θέλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «λόγω της εισβολής της Ρωσίας, το έργο αυτό αποτελεί την στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη».
Υπογράμμισε δε, ότι «με αυτό το έργο θα συμβάλλουμε στην ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας και φυσικά στους μακροπρόθεσμους στόχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για λήξη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και χρήση του LNG, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, για τον λόγο αυτό, ο νέος αυτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι σημαντικός.
Κάλεσε παράλληλα τις χώρες τής περιοχής να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και σε όλα τα βασικά πρότζεκτ που έχουν την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε., όπως τόνισε. «Θα ενισχύσουμε την περιοχή με αυτόν τον τρόπο, μέσω της διαφοροποίησης πηγών ενέργειας και της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», ανέφερε, επισημαίνοντας πως αυτός ο σταθμός θα μας βοηθήσει όχι μόνο να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι, αλλά θα συμβάλλει επίσης στους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει για την κλιματική αλλαγή.
Κίριλ Πέτκοφ: Ιστορική η σημερινή ημέρα για Ελλάδα και Βουλγαρία
«Η σημερινή μέρα θα μείνει μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε, από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.
«Το πρότζεκτ αυτό είναι ένδειξη της δύναμης και της ενότητάς μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σήμερα στην έναρξη υλοποίησης του έργου και σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, λόγω της ρωσικής εισβολής, τέτοιου είδους κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία».
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συνεργάζονται και αυτό μπορεί και να βοηθήσει στη Βουλγαρία, σημείωσε ο κ. Πέτκοφ και προσέθεσε: «Τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την πίεση που ασκεί η Ρωσία στη Βουλγαρία με τη διακοπή της παροχής του αερίου στη Βουλγαρία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί γιατί είμαστε ανεξάρτητες χώρες και ακολουθούμε πολιτικές που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο». Υπογράμμισε δε, πως «η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου ενάντια στη χώρα μας και ενάντια στην Ε.Ε. δεν θα πετύχει γιατί εμείς θα αντιπαρατεθούμε και το σημερινό γεγονός είναι απόδειξη γι’ αυτό».
«Σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτκοφ, «υποστηριζόμενοι από τα ευρωπαϊκά όργανα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία βάζουν τα θεμέλια του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας και Βουλγαρίας, που είναι όχι μόνο ενεργειακό έργο αλλά θα αλλάξει και τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήρε, επίσης, τον ρόλο της συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας πως «όταν μοιραζόμαστε τις υποδομές στην περιοχή -του αερίου, της ενέργειας, των σιδηροδρόμων- όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, μπορούμε να αποτελέσουμε μια μηχανή για όλη την Ευρώπη».
Αλεξάντερ Βούτσιτς: Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή
Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τον FSRU της Αλεξανδρούπολης ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν κι αυτός μεταξύ των σκεπτικιστών ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, αλλά, όπως είπε, «τώρα πια που ξέρω ότι είμαστε στην τελική ευθεία θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν έργα όπως ο IGB και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα μπορέσουμε να υποδεχόμαστε μεγάλες ποσότητες».
Ο Σέρβος πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό -και στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του- είναι ότι η διασυνδεσιμότητα των υποδομών μας».
Κλείνοντας επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων όχι μόνο στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, αλλά και σε τομείς, όπως ο επισιτιστικός. «Ελπίζω όλοι μαζί από κοινού με κοινή μάχη να αναζητήσουμε και να βρούμε λύσεις για τους λαούς μας. Γιατί οι τελετές είναι όμορφες όμως αυτό που τελικά μετράει είναι η ζωή των ανθρώπων και το βιοτικό επίπεδο των λαών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι με την υποστήριξη της Ε.Ε. θα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε όλες τις δυσκολίες», υπογράμμισε.
Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι: Ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη
«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα για την ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη», επισήμανε, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μια κρίσιμη περίοδο».
«Μαζί με τον κεντρικό σταθμό εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια για μακροπρόθεσμα. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επίσης και ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως και η χώρα του θέλει να συμμετάσχει και να υπάρχει διασύνδεση της σε αυτό το πεδίο, «με όλες τις υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στους πολίτες και στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Κοβάτσεφσκι χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την κατάργηση του λιγνίτη και την αντικατάσταση με φυσικό αέριο, επισημαίνοντας πως η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές ενέργειας κι αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας, φυσικού αερίου.
Όπως και ο Πρόεδρος της Σερβίας, έτσι και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε τη σημασία της βαλκανικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «στους δύσκολους καιρούς, οι φίλοι και οι γείτονες πρέπει να είναι μαζί, να αλληλοβοηθιούνται».