Skip to main content

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκαλούν οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Φως στο … ενεργειακό τούνελ δεν φαίνεται το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται επειγόντως πρόσθετα μέτρα στήριξης. 

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα νέο πακέτο που θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούνιο, με οριζόντια μέτρα στην ενέργεια. Την ίδια στιγμή o ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα έως ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. 

Στην τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως : πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν τις κινήσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο παράλληλα μπαίνουν οι  τελευταίες «πινελιές» σε ένα εθνικό σχέδιο για την ενέργεια.

Βέβαια κρίσιμο είναι τα νέα μέτρα στήριξης να μην διαταράξουν την δημοσιονομική ισορροπία, καθώς η χώρα βγαίνει το καλοκαίρι από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και στόχος είναι να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα την επόμενη χρονιά. Να σημειωθεί πως πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,1% και πληθωρισμό 5,6% σε μέσα επίπεδα φέτος, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τσίπρας : Παράλογη και παράνομη η ρήτρα αναπροσαρμογής

«Για να τελειώσει η επιβάρυνση του καταναλωτή πρέπει να τελειώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-  Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφθηκε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ειδικότερα σημείωσε πως «έχουν περάσει 40 ημέρες απο την συνεδρίαση της Βουλής, όπου ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε υπερβάλλοντα κέρδη, αισχροκέρδεια δηλαδή, στην χονδρική τιμή και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εξήγγειλε την επιβολή υψηλής φορολόγησης και μάλιστα 90% στα υπερκέρδη. Εδώ και 40 μέρες δεν έχει γίνει τίποτα»

Να σημειωθεί πως την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας που πήρε μία πρωτοβουλία, μαζί με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης  και συμπλήρωσε πως «είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο». Προσέθεσε δε πως η έκβαση της υπόθεσης αυτής στα δικαστήρια είναι η κρίσιμη μάχη για τον καταναλωτή το επόμενο διάστημα, ενώ  σημείωσε πως η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη.

Ανδρουλάκης: Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος

«Πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο το πρωί, ώστε να δοθεί χειροπιαστή λύση στους υπέρογκους λογαριασμούς που πληρώνουν οι πολίτες και να προστατευθεί το οικογενειακό εισόδημα» ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη την  κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ για την «ατολμία» τους να υιοθετήσουν την εν λόγω πρόταση, που όπως επεσήμανε υπάρχει στην εργαλειοθήκη παρεμβάσεων, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη.