Skip to main content

Οι τουρκικές υπερπτήσεις «παγώνουν» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Μπαίνουν στον «πάγο» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία με φόντο το χθεσινό μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει τις τουρκικές ενέργειες «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα». Έτσι οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μετατίθενται για το μέλλον. Κατά τις ίδιες πηγές, η απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη.

Νέο διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

Πριν από λίγο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης προχώρησε σε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη αναφορικά «με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών».

Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη. Όπως ανέφερε, «πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού». Παράλληλα, όπως σημείωσε, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, υπέβαλε και χθες έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γ. Οικονόμου: Απαράδεκτη πρόκληση – Δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για τα ΜΟΕ

Για «απαράδεκτες ενέργειες» που δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι  πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Οι ενέργειες αυτές συνιστούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο και δεν συνάδουν με κανένα τρόπο ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο» ανέφερε συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr