Την επιτακτική ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στα προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας πάντως πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται δικό της εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη που πολλές φορές έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα που προκαλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες η ενεργειακή κρίση» ανέφερε συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών απάντησε: «Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε την κοινωνία εξαντλώντας κάθε περιθώριο για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Από εκεί πέρα είναι γνωστό ότι η χώρα επεξεργάζεται ένα δικό της εθνικό σχέδιο, πιο αποφασιστικής στήριξης σε ότι αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής απάντησης σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο».
«Οι απόψεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν τύχει αποδοχής από ομολόγους του στην ΕΕ αλλά και από άλλους αξιωματούχους. Οι διεργασίες συνεχίζονται και παράλληλα επεξεργαζόμαστε και ετοιμάζουμε και το δικό μας εθνικό σχέδιο» πρόσθεσε.
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν
Σε ό,τι αφορά το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο κ. Οικονόμου είπε πως «οι συναντήσεις, οι επαφές του, αλλά και η πρόσκλησή του από τον Αμερικανό πρόεδρο, σηματοδοτούν το αυξημένο κύρος και ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι».
«Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα περιλαμβάνει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν και τις διμερείς μας σχέσεις και όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο» συμπλήρωσε.
Για τη συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο και το Τατόι
Για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο και το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Ξαναφέρνει τον τέως από το παράθυρο» ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως το δημοσίευμα «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική». «Θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε υποδεχθεί ο ίδιος και η σύζυγός του, και σωστά είχε κάνει, με πολύ θερμό και πανηγυρικό τρόπο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις, επικοινωνίες, συνιστούν θεσμική εκτροπή. Όπως δεν συνιστούσε θεσμική εκτροπή και τότε έτσι δεν συνιστά και σήμερα» είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του κτήματος Τατοϊου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να παραδώσει το Τατόι όπως το παρέλαβε, σε άθλιες συνθήκες. «Όποιος μπορεί να συνδράμει με ιδέες και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση και ανάδειξη που γίνεται με την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου θα αξιοποιηθούν οι ιδέες και οι προτάσεις αυτές» είπε.
«Εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό»
Σε ερώτηση για την έξοδο του Πάσχα και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι αυτά που είδαμε, από τον τρόπο που οι συμπολίτες μας επέλεξαν να γιορτάσουν το Πάσχα έδωσαν ένα κλίμα αισιοδοξίας, ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Είδαμε πολύ κόσμο να φεύγει από τις πόλεις να πηγαίνει στα χωριά του, στην ελληνική επαρχία και σε τουριστικούς προορισμούς. Ζούμε σε μια περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι η εικόνα που είδαμε και βιώσαμε απέχει πολύ από την μαυρίλα που διάφοροι ήθελαν να προσδώσουν αυτές τις ημέρες» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, η οποία είναι ελεγχόμενη και, όπως είπε, πάντοτε υπάρχουν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αντίδρασης αν χρειαστεί κάτι να γίνει. «Τα μηνύματα για τον τουρισμό είναι εξαιρετικά αισιόδοξα» ανέφερε.