Skip to main content

Σε Ελλάδα και Κύπρο τα υψηλότερα ποσοστά δυσπιστίας απέναντι στο ΝΑΤΟ

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Τα υψηλότερα ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα και την Κύπρο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου το οποίο διενεργήθηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βάσει της τακτικής έρευνας των στάσεων και των διαθέσεων των Ευρωπαίων που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 18 Ιανουαρίου – 14 Φεβρουαρίου 2022, το 72% των Ελλήνων δηλώνει ότι τείνει να μην εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο. Πολύ αρνητικές διαθέσεις για το ΝΑΤΟ εντόπισε, όμως, η ευρωπαϊκή έρευνα και στην Κύπρο με το 69% των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την Βορειοατλαντική συμμαχία, ποσοστό αυξημένο κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση.

Επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος της εμπιστοσύνης προς το ΝΑΤΟ ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι 44%, έναντι του 40% που δηλώνουν ότι τείνουν να μην εμπιστεύονται τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πάντως, το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης προς το ΝΑΤΟ, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καταγράφηκε στην Δανία με 82% και έπονται η Εσθονία με 79%, η Ολλανδία με 71%, η Τσεχία με 68% και η Λιθουανία με 62%.

Ελληνική «κορυφή» και στη δυσπιστία προς την ΕΚΤ

 

Στην Ελλάδα καταγράφηκε επίσης το υψηλότερο ποσοστό δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το 70% των πολιτών της χώρας να δηλώνει ότι τείνει να μην εμπιστεύεται το τραπεζικό θεσμικό όργανο της ΕΕ. Εμπιστοσύνη προς την «Φρανκφούρτη» δείχνει αντίθετα μόνο το 25% των Ελλήνων. Ιδιαίτερα υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης προς την ΕΚΤ διακρίνει τους Δανούς (70%) και τους Εσθονούς (70%) ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εμπιστοσύνης στην κεντρική τράπεζα της ΕΕ υπολογίζεται σε 44%.

Διάχυτη δυσπιστία προς την τηλεόραση, μεγάλη εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο

 

Παράλληλα για μια ακόμη φορά οι Έλληνες κατατάχθηκαν πρώτοι ανάμεσα στους υπόλοιπους ευρωπαίους ως προς το ποσοστό δυσπιστίας προς την τηλεόραση. Συγκεκριμένα το 73% των Ελλήνων δηλώνει ότι τείνει να μην εμπιστεύεται όσα βλέπει στους τηλεοπτικούς δέκτες, έναντι 47% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έλλειψη εμπιστοσύνης διακρίνει τους Έλληνες και απέναντι στον Τύπο με το 58% να αναφέρει ότι τείνει να μην εμπιστεύεται όσα διαβάζει σε εφημερίδες και περιοδικά, έναντι 45% ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Αντίθετα, στην Ελλάδα καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης κράτους μέλους της ΕΕ προς το διαδίκτυο με 55%, έναντι 35% ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στον αντίποδα, το 35% των Ελλήνων δηλώνει πως τείνει να μην εμπιστεύεται τον διαδικτυακό κόσμο με το σχετικό ποσοστό να έχει μειωθεί, πάντως, κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου.