Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,, τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι, μιλώντας απόψε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Η ΕΕ είναι το πιο σημαντικό πρότζεκτ ειρήνης και ευημερίας -όχι μόνο στην Ευρώπη- από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη είναι η ήπειρός μας και η ΕΕ το πεπρωμένο μας».
Ο κ. Κούρτι τόνισε ότι η ένταξη των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και πρόσθεσε πως αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές καθώς θα συμβάλλει ώστε «η ΕΕ να γίνει Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες Πρίστινας- Βελιγραδίου σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολες αλλά πρέπει να συνεχιστούν», επισημαίνοντας πως είναι δύσκολες επειδή αφενός μεν «δεν αναγνωρίζονται τα εγκλήματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στο παρελθόν», αφετέρου δε «η Σερβία δεν έχει δείξει τη λύπη ή τη μεταμέλεια της για τα εγκλήματα αυτά».
«Η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η μη αναγνώριση των εγκλημάτων του Μιλόσεβιτς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις σχέσεις του Κοσόβου με την Ελλάδα, ο κ. Κούρτι σημείωσε: «Έχουμε καλή επικοινωνία και συνεργασία με την Ελλάδα. Οι πολίτες και οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Ελλάδας δεν έχουν ανοιχτά θέματα. Υπάρχει, λοιπόν, μια γέφυρα, την οποία και θα πρέπει να διαβούμε. Είναι καλή η ώρα για να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κόσοβο και πριν απ’ αυτό και ειδικά αμέσως μετά μπορούμε ν’ αυξήσουμε την οικονομική μας συνεργασία. Η Ελλάδα είναι περιφερειακός ηγέτης και θα μπορούσε να βοηθήσει το Κόσοβο να κερδίσει κι άλλες αναγνωρίσεις».
«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση»
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε ότι το Κόσοβο καταδίκασε από την πρώτη ημέρα τη ρωσική εισβολή, ενώ απέρριψε κάθε προσπάθεια σύγκρισης ή συσχετισμού των όσων έγιναν στο Κόσοβο μ’ αυτά που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση μεταξύ της ‘Ανοιξης του ’99 στο Κόσοβο και της ‘Ανοιξης του 2022 στην Ουκρανία», υπογράμμισε.
«Ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς. Θα πρέπει να βοηθήσουμε στον απελευθερωτικό τους αγώνα. Θα έχουμε το τέλος του πολέμου, όταν κερδίσει η Ουκρανία. Δεν βλέπω κανέναν άλλον τρόπο για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος από την πλήρη επικράτηση της Ουκρανίας», υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ