Skip to main content

Ζελένσκι στη Βουλή: Σήμερα λέμε και εμείς «Ελευθερία ή Θάνατος»

«”Ελευθερία ή Θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ελληνική Βουλή. 

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη σημείωσε πως για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάει και σκέφτεται αυτή την πόλη. Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα χιλιάδες άνθρωποι στα όρια της πόλης, η οποία έχει καταστραφεί.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα», είπε, υπογραμμίζοντας πως μια ειρηνική πόλη η οποία υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας. «Ειναι αδύνατο να βρούμε τις ιστορικές απαρχές της ελληνικής παρουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κοινοτήτων ήταν δεδομένη.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση της χώρας μας με την ανάπτυξη του Χριστιανισμού στην Ουκρανία. Έκανε αναφορά στην δεύτερη ουκρανική πόλη με ελληνικό στοιχείο, την Οδησσό, από όπου- όπως είπε- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας άκουσε τους ήχους των ρωσικών επιθέσεων. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στη Φιλική Εταιρεία, λέγοντας ότι έχει τεράστια σημασία. «Θεωρώ ότι μία Φιλική Εταιρεία μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να υπάρχει άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. 

«Να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά»

Σημείωσε ακόμη πως «οι Ρώσοι ξύπνησαν από το ‘όνειρο’ ότι θα κατάφερναν να γονατίσουν την Ουκρανία» καθώς η χώρα «έχει μείνει όρθια». Τόνισε επίσης πως «πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε όσα δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολή θα γίνουν οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά πρέπει να εκδιώξουμε δια παντός τα ρωσικά στρατεύματα».

Έκκληση για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε πως «εξαρχής οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφηκαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης» τονίζοντας πως η Μόσχα χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά αν όχι παγκόσμια» δήλωσε.

Στο σημείο αυτό επισήμανε πως πρέπει να «κλεισουμε την πόρτα στις ρωσικές τράπεζες, όχι μονο σε μερικές από αυτές, γιατί αυτό δεν έχει νόημα» ενώ δεν πρέπει να υπάρξει «καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια» καθώς – όπως πρόσθεσε – τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποιεί η Ρωσία για να κατασκευάζει πυραύλους και βλήματα με τα οποία καταστρέφει τις ουκρανικές πόλεις.

Όπως επεσήμανε, η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις, όπως χρειάζεται και όπλα, αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά και τεθωρακισμένα. «Μόνο έτσι θα σώσουμε την Ουκρανία» συμπλήρωσε.

«Θα φέρουμε την ειρήνη – Θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη»

Δήλωσε παράλληλα πεπεισμένος ότι «θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία» και πως «θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που έκαναν κατά Ουκρανών, κατά Ελλήνων και κατά αμάχων».

«Θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη, όπου Έλληνες και Ουκρανοί θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά όπως και στο παρελθόν ισότιμοι εταίροι μεσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι».

«Θα κερδίσουμε μαζί. Δόξα στην Ουκρανία» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Κ. Τασούλας: Ιστορική συνεδρίαση – Ο ουκρανικός λαός αγωνίζεται παραδειγματικά

«Με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειάς μας είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό, του οποίου ηρωικά ηγείσθε. Αγωνιζόμενο παραδειγματικά απέναντι στην απρόκλητη ρωσική εισβολή που 43 μέρες τώρα γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη» ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και το δικαίωμά της στην άμυνα.

Αναφέρθηκε παράλληλα στους «μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς» που συνδέουν τους δύο λαούς. «Ο ελληνισμός έχει παρουσία αιώνων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη μαρτυρική Μαριούπολη που δοκιμάζεται σκληρά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον κ. Ζελένκσι για «τη συγκινητική του παρέμβαση» και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει το χρέος του ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία. «Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την Ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η Ελευθερία» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Στη διάρκεια της ομιλίας είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο Ουκρανοί πολίτες, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Σημειώνεται ότι τον Ζελένσκι προσκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία τους με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα του Κοινοβουλίου, με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να μην παρευρίσκονται, ενώ το ΜέΡΑ25 εκπροσωπείται συμβολικά διά εκπροσώπου του.

Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου στην εθνική αντιπροσωπεία έρχεται μία μέρα μετά τη απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει 12 μέλη ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα «μη αρεστά» (personae non gratae) στην Ελλάδα. Η απόφαση προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της Ρωσίας, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «εχθρική και πρωτοφανή» κίνηση και να διαμηνύει μάλιστα ότι θα «απαντήσει κατάλληλα».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε σήμερα γνωστό ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη.