Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Καμπανάκι έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση, καθώς οι εαρινές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακρίβεια «ροκανίζει» τα γαλάζια ποσοστά και απομακρύνει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό, με τους πολίτες να περιμένουν περισσότερο στη μάχη με τις τιμές και το οικονομικό επιτελείο να ζυγίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης.
Μέσα στο νέο σκηνικό που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – και στο δύσκολο ενεργειακό τοπίο – η κυβέρνηση κλείνει τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αλλαγή του εκλογικού νόμου . Ωστόσο βάζει ήδη το βασικό δίλημμα που θα τεθεί από τη Νέα Δημοκρατία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και το οποίο θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».
Η πολιτική συζήτηση πήρε φωτιά αυτή την εβδομάδα, καθώς – αναφερόμενος στο διακύβευμα της κάλπης – ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία». Μάλιστα υπογράμμισε πως «ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα».
Ακολούθησαν κόντρες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής, με τις σχέσεις των δύο κομμάτων να βαίνουν επιδεινούμενες. Η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη πως δεν θα δώσει σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη, προκάλεσε αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία. «Γαλάζιες» πηγές … ρίχνουν το μπαλάκι στο Κίνημα Αλλαγής λέγοντας πως θα πρέπει να αποσαφηνίσει πριν την πρώτη κάλπη αν είναι διατεθειμένο να εξετάσει συνεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης και πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην οικονομία και ήδη εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. To μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές είναι πως ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύπτει θα αξιοποιείται για την στήριξη των νοικοκυριών.
Μέχρι τις 21 Απριλίου θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1,7 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος παιδιού, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.α.. Παράλληλα εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις για το τελικό ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό, αύξηση που θα δοθεί την 1 Μαΐου σε περίπου 500.000 χαμηλόμισθους. Από εκεί και πέρα η πορεία των τιμών είναι αυτή που θα κρίνει το εύρος των πρόσθετων μέτρων στήριξης.
Η ακρίβεια «ραγίζει» το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης
Εμπλουτισμό του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας επιθυμούν οι πολίτες, γεγονός που αντανακλάται και στα ποσοστά της κυβέρνησης. Μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως τα «γαλάζια» ποσοστά έχουν κάμψη, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται περισσότερο ο στόχος για την επίτευξη αυτοδυναμίας.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ υποχωρεί από το 32% στο 31%, με το ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερά στο 23%. Και μετά από την αναγωγή επί των εγκύρων στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία πάει στο 32%, ωστόσο σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία.
Σε δημοσκόπηση της MRB στο 7,4% διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου , με το κυβερνών κόμμα να υποχωρεί στο 28.6% από το 30.7% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση. Πάντως όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών ο ένας στους δυο ερωτηθέντες θέλει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα της Marc το 84.7% των ερωτηθέντων αναφέρει ως μεγαλύτερη ανησυχία την ακρίβεια/ ανατιμήσεις, ποσοστό που μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με τη προηγούμενη έρευνα. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,8 % (είχε 32.5 % στην προηγούμενη μέτρηση) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21.5 % (έχοντας μια μικρή ενίσχυση της τάξης του 0.3%).
Η ακρίβεια είναι το ζήτημα που ιεραρχεί η πλειοψηφία των πολιτών ως σημαντικότερο αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον «Σφυγμό» του Μαρτίου της Prorata, ενώ ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται από τον δείκτη πρόθεσης ψήφου της Prorata στο 31% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ με 12,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜεΡΑ25 με 2%.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis αν οι εκλογές γινόντουσαν στην επόμενη Κυριακή το 27% απάντησε ότι θα ψήφιζε τη Νέα Δημοκρατία (από 28.5% στην προηγούμενη μέτρηση). Όσον αφορά στην άνοδο των τιμών το 56% θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων, ενώ το 41% μιλά για ευθύνη της κυβέρνησης.