Skip to main content

Κυβέρνηση: Το «όπλο» της μείωσης του ΦΠΑ και οι προβληματισμοί

Από την έναρξη των πληθωριστικών πιέσεων το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά έχει βρεθεί πολλές φορές στο προσκήνιο. Καθώς όμως το κύμα ακρίβειας παρατείνεται και ενισχύεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, το ζήτημα έχει επανέλθει εμφατικά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως «είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας».

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «πάντοτε υπάρχουν στο τραπέζι εργαλεία και δυνατότητες ν’ αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις εξελίξεις». «Πάντοτε παραμένει στο τραπέζι η αξιοποίηση και του ΦΠΑ, προκειμένου να μειωθεί η τιμή σε μια σειρά από βασικά αγαθά» είπε, θυμίζοντας και τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Εξήγησε ωστόσο τους λόγους που καθιστούν την κυβέρνηση επιφυλακτική στο να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. «Ποιο είναι το πρόβλημα που μας καθιστά σκεπτικούς; Πρώτα από όλα το αν θα δει τη μείωση ο καταναλωτής στην τσέπη του. Δεύτερον, ότι είναι ένα μέτρο οριζόντιο και η φιλοσοφία μέχρι τώρα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα μέτρα. Και τρίτον, διότι η εξάρτηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τους φόρους, όπως ο ΦΠΑ. και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, είναι πάρα πολύ υψηλή. Οι χώρες έχουν περιθώριο να αξιοποιήσουν και φορολογικούς συντελεστές. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αυτήν την ώρα. Το ζήτημα που μπαίνει εδώ είναι ότι θα σου λείψουν έσοδα που χρηματοδοτούν μια σειρά από ανάγκες» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως είπε «οι ανάγκες είναι μπροστά μας» και «ενδεχομένως, να υπάρξει ανάγκη στήριξης περαιτέρω του πρωτογενούς τομέα γιατί ζούμε μια περίοδο δύσκολη που δεν πρέπει να ρισκάρουμε οι παραγωγοί ή οι αγρότες μας να συναντήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στο να παράξουν».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα κριθούν από :

  • Τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει.
  • Την εξέλιξη της κατάστασης δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως το τέλος Απριλίου να καταθέσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν με νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2023.
  • Τη διασφάλιση ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες.

naftemporiki.gr