Για «υπονόμευση» κάθε προσπάθειας πρόσβασης και ένταξης των μαθητών που έρχονται από την Ουκρανία, στο δημόσιο σχολείο, κάνει λόγο το ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, περίπου 4,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί.
Η UNICEF εκτιμά πως 2,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 1,8 εκατομμύρια πήραν το δρόμο της προσφυγιάς καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες. Στην Ελλάδα έχουν καταφθάσει περίπου 15.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 4.700 παιδιά είναι ανήλικα παιδιά.
Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε την άμεση εγγραφή των μαθητών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία και η υπουργός Νίκη Κεραμέως εισηγήθηκε στους ευρωπαίους ομολόγους της, τη σύσταση Task Force για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας. Επιπλέον, επισκέφθηκε σχολείο της Ραφήνας όπου συναντήθηκε, έπαιξε ποδόσφαιρο και φωτογραφήθηκε με μαθητές από τη Μαριούπολη.
Δυστυχώς, χιλιάδες παιδιά που ξέφυγαν από άλλους πολέμους και έφτασαν στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές των προηγούμενων ετών δεν αντιμετωπίστηκαν παρόμοια. Αντίθετα, κάθε προσπάθεια πρόσβασης και ένταξής τους στο δημόσιο σχολείο υπονομεύτηκε συστηματικά. Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πόρισμά του για την Εκπαίδευση Προσφύγων (2021), έκανε λόγο για παραβιάσεις, αποκλεισμούς, απο-σχολειοποίηση και κοινωνική περιθωριοποίηση.
Τα παιδιά από την Ουκρανία, όπως και όλα τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται την Ελλάδα, έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο, τη βία και τον πόλεμο. Η απρόσκοπτη πρόσβαση χιλιάδων ουκρανών μαθητών στο δημόσιο σχολείο ας αποτελέσει το «νέο παράδειγμα», ανεξάρτητα της καταγωγής, της φυλής, της θρησκείας και του χρώματος.
– Λέμε ΟΧΙ στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, στον αποκλεισμό και τη γκετοποίηση, στην επιλεκτική προσφυγική πολιτική.
– Λέμε ΝΑΙ στη συμπερίληψη, στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην έμπρακτη αλληλεγγύη, στις ίσες ευκαιρίες και στη ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των ».