Skip to main content

Κ. Τασούλας: Η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν

«H Δύση δεν μπορεί να σταθεί αδύναμη» απέναντι στη «ζοφερή επεκτατική αντίληψη του Πούτιν», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνωνκαι υπογράμμισε πως «οι κυρώσεις πρέπει τελικά, να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος».

Η εισβολή στην Ουκρανία «πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν», είπε ο κ. Τασούλας και υπογράμμισε ότι «η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει για αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά». Παράλληλα όμως με τις οικονομικές κυρώσεις, τόνισε, πρέπει και να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των χωρών που έχουν πάρει καθεστώς υποψηφίου μέλους χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με έμπρακτες αποδείξεις από πλευράς τους ότι εκφράζουν και υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας ειδικότερα στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε. στη Σλοβενία, ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην «απρόκλητη και βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», μια εισβολή που «αμφισβητεί όλη την μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας» και η  οποία – όπως είπε – πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη σε νέες πρωτοβουλίες και εγγυήσεις για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν με καθυστέρηση 32 ετών αμφισβητεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αμφισβητεί την εθνική υπόσταση και αυτοπροσδιορισμό της Ουκρανίας εν ονόματι του ζωτικού χώρου της δήθεν απειλούμενης χώρας του. Χαρακτηρίζει ως ‘ρωσικό κόσμο’ ό,τι κρίνει πως χρειάζεται ως ζωτικό χώρο αξιοποιώντας την πιο ζοφερή επεκτατική αντίληψη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η εισβολή στην Ουκρανία να αντιγράψει την ανοιχτή πληγή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. «Και τι επιφυλάσσει ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία; Κάτι άραγε αντίστοιχο με τη Κύπρο, όπου μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974 υπάρχει τουρκικός στρατός κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού, παρά τα επανειλημμένα αντίθετα ψηφίσματα του ΟΗΕ;», ανέφερε ο κ. Τασούλας και τόνισε ότι οι κυρώσεις απέναντι στη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να έχουν κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος.

«Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στα βραβευμένα με Νόμπελ λογοτεχνίας απομνημονεύματά του του 2ου παγκοσμίου πολέμου περιγράφει το πώς «η κακία των κακών πήρε δύναμη από την αδυναμία των αγαθών, και έτσι έφτασε η ανθρωπότητα σε μια σκηνή υλικής καταστροφής και ηθικού ξεπεσμού που όμοιά της δεν συναντήσαμε ποτέ ούτε στη φαντασία των προηγούμενων αιώνων».

«Η Δύση με όλες τις αδυναμίες και τα σφάλματά της παραμένει μακράν η ελπίδα της ανθρωπότητας για ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα ζωή, κόντρα στις πραγματικές και όχι αναχρονιστικές απειλές της κλιματικής καταστροφής και των πανδημιών», ανέφερε ειδικότερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και σε άλλο σημείο τόνισε: «Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν. Ήδη έτσι εξελίσσεται. Η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ήδη τη δέσμευση η χώρα μου να οικοδομήσει και πάλι το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης. Η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει για αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά. Και πρέπει να στηρίξει και τις δυτικές κοινωνίες από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, κυρίως την ακρίβεια. Όχι με αερογέφυρες πλέον, αλλά με στοχευμένα οικονομικά μέτρα. Ο λαϊκισμός δεν πρέπει να φουντώσει στη Δύση εξ αιτίας ελλείψεων τροφίμων και ακρίβειας. Αυτού του είδους ο λαϊκισμός θα λειτουργήσει ως η 5η φάλαγγα του Πούτιν».

Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εντάσσεται και η περαιτέρω πρόοδος της εντάξεως των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των χωρών που έχουν πάρει καθεστώς υποψηφίου μέλους χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με έμπρακτες αποδείξεις από πλευράς των υποψηφίων χωρών ότι εκφράζουν και υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την ένταξη και μάλιστα φέτος που προεδρεύει στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μας δίνονται ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να προωθήσουμε ζητήματα που σχετίζονται με την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα υποψήφια κράτη-μέλη των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ