Skip to main content

Γ. Δραγασάκης: Εντυπωσιακό ότι σε τέτοιες συνθήκες κρίσης η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, που συνιστούν τη «συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα», φαίνεται ότι σηματοδοτούν το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

«Οι διεθνείς εξελίξεις μετά την 24η Φεβρουαρίου θέτουν εκ νέου επιτακτικά ζητήματα αυτάρκειας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας για κάθε χώρα. Και θα πρέπει και στην Ελλάδα να δούμε πολύ σοβαρά αυτά τα υπαρξιακά ζητήματα. Και δυστυχώς στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί το θέμα του μακροχρόνιου σχεδιασμού και του ευρύτερου συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που συγκροτήσαμε το 2018, ο κ. Μητσοτάκης την «έβαλε στο συρτάρι» το 2019 μόλις εξελέγη», υπογράμμισε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

«Όταν η χώρα μας κινδυνεύει να μην έχει ψωμί, σημαίνει ότι πρέπει να ξαναδούμε την πρωτογενή μας παραγωγή. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας αυτάρκεια τόσο της διατροφικής όσο και την ενεργειακής», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή «σε τέτοιες συνθήκες κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την ώρα που οι δημόσιοι φορείς ενέργειας μπορούν να είναι πολύτιμα εργαλεία πολιτικής ιδιαίτερα σε μια τέτοια συγκυρία».

«Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο συρτάρι την αναπτυξιακή στρατηγική που είχαμε δρομολογήσει για να ακολουθήσει την λογική των μνημονίων και των αποσπασματικών μεταρρυθμίσεων.  Συνέχισε το μοντέλο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτό της ενεργειακής συγκέντρωσης στηρίζοντας ουσιαστικά ένα ολιγοπώλιο το οποίο έχει αποκομίσει ουρανοκατέβατα υπερκέρδη. Την υψηλή αυτή κερδοφορία, η Ρυθμιστικά Αρχή Ενέργειας την γνώριζε και είχε στείλει τα στοιχεία στο Μαξίμου», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε:

«Είναι πράγματι «δύσκολο» για τους νεοφιλελεύθερους που για δεκαετίες γαλουχήθηκαν με το δόγμα της υπεροχής και της αυτορρύθμισης των αγορών, να χρειάζεται να μιλήσουν για δημόσιο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Και στην Ελλάδα βλέπουμε την αδυναμία της κυβέρνησής της».

naftemporiki.gr