Skip to main content

Προσδοκίες και ανησυχίες για το γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τις ευκαιρίες που ανοίγονται αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σημερινό γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν το οποίο πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη μέσα στη δίνη του πολέμου επισημαίνουν οι ειδικοί των διεθνών σχέσεων με δημόσιες δηλώσεις τους.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου, χαρακτήρισε «απαραίτητη και σωστή» τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ώστε να «γίνει αποτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε έναν νέο κόσμο που είναι υπό διαμόρφωση». «Γίνεται σε μια περίοδο όπου και στην Τουρκία αρκετός κόσμος έχει βγει στο δρόμο, διαδηλώνοντας υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία» ανέφερε στο «Έθνος» ο κ. Τριανταφύλλου αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη «δημιουργούν ακόμη περισσότερους κινδύνους στα ελληνοτουρκικά».

«Σημαντικό» θεωρεί το σημερινό τετ α τετ και ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές  του Πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία υπογραμμίζει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να λειτουργήσει ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να φανεί ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία προσπαθεί να φέρει την Τουρκία κοντύτερα στη Δύση και στις υποχρεώσεις της, γιατί αυτό είναι ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα».

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα ο διεθνολόγος -ειδικός στο Δίκαιο της Θάλασσας- και πολιτευτής της ΝΔ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις λέγοντας ότι η απόφαση για συνάντηση με τον Ερντογάν είτε «αποτελεί πράξη καλοπροαίρετης αφέλειας» από την πλευρά της Ελλάδας είτε «είναι επιταγή από τους συμμάχους και εταίρους μας». «Η Τουρκία μέχρι και πρόσφατα κλιμάκωσε τις διεκδικήσεις της οι οποίες όλες είναι παράνομες» ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιφερειακό κανάλι ENA και υπενθύμισε ότι η Τουρκία αρνείται το δίκαιο της θάλασσας και ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει νόημα να γίνει αυτή η συνάντηση» είπε χαρακτηριστικά.

Έντονες αντιρρήσεις εξέφρασε και ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης. «Η Τουρκία μας λέει ευθέως ότι θα συζητήσει για Γαλάζια Πατρίδα, αποστρατιωτικοποίηση νήσων, υφαλοκρηπίδα και ότι είναι χοντρός ο φάκελος της Ελλάδας» δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra. «Είναι απαράδεκτο. Να συζητήσω για το σπίτι μου;» διερωτήθηκε και κατέληξε λέγοντας: «ειλικρινά με ξεπερνάει!».

Διακριτή θέση για το σημερινό γεύμα κατέθεσε από την πλευρά του o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, ο οποίος διατύπωσε στο Fortune Greece την άποψη ότι η ατζέντα της Τουρκίας δεν θα αλλάξει από την ουκρανική κρίση καθώς η Άγκυρα έχει διατηρήσει πάγιους στόχους εδώ και δεκαετίες. Εκτίμησε επίσης ότι οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις «δεν θα γίνουν καλύτερες ή χειρότερες».