Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί η απόπειρα του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία υπέρ των προστατευόμενων μαρτύρων, με έξι γαλάζιους βουλευτές να καταθέτουν χθες ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Τσιάρα, και να τον καλούν να καταργήσει το «πέπλο προστασίας» στους μάρτυρες της Novartis.
Το πρώτο επεισόδιο της υπόθεσης εκτυλίχθηκε την Τετάρτη στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι αναφέρουν παραβιάσεις του κοινοτικού και εθνικού δικαίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το εν λόγω νομοθέτημα «εισάγει για πρώτη φορά στο εσωτερικό δίκαιο ρυθμίσεις για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» και «επιβάλλεται από το ενωσιακό δίκαιο» για ένα σύστημα διαύλων αναφοράς (εσωτερικών και εξωτερικού) «χωρίς τη θέσπιση του οποίου τα πρόσωπα δεν θα ενθαρρύνονταν να αποκαλύπτουν τις παραβιάσεις αυτές». Ωστόσο, μετά από την έντονη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να αποσύρει τις επίμαχες ρυθμίσεις παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραβιάσει την προθεσμία (17 Δεκεμβρίου 2021) που έχει δοθεί στα κράτη-μέλη για την ενσωμάτωση του συνόλου της κοινοτικής οδηγίας.
Ερώτηση σχετικά με το επεισόδιο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δέχθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε καμία ένταση» και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «εγκρίθηκε και θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, στην ώρα του». Ταυτόχρονα, όμως, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες λέγοντας ότι «στα Υπουργικά Συμβούλια υπάρχει εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση, με όλους να καταθέτουν τις απόψεις τους».
Το ζήτημα, όμως, δεν έληξε εκεί καθώς λίγες ώρες αργότερα έξι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει μέτρα προς κατεύθυνση ακριβώς αντίθετη με τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας. Ειδικότερα οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Διονύσης Ακτύπης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Στέργιος Γιαννάκης, Ξενοφών Μπαραλιάκος και Κωνσταντίνος Βλάσης ζήτησαν από τον κ. Τσιάρα να απαντήσει «πόσο ακόμα θα συνεχισθεί η απαράδεκτη νομικά, ηθικά και πολιτικά διατήρηση ενός πέπλου προστασίας των αποδεδειγμένων ψευδομαρτύρων» και του ζήτησαν να απαντήσει «τι νομοθετικά μέτρα προτίθεται να προτείνει στη Βουλή».
Οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν επίσης από τον κ. Τσιάρα «να ασκήσει τη σχετική αρμοδιότητά του» για τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε διακομματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις διώξεις που υφίσταται για την υπόθεση Novartis. Πιο συγκεκριμένα ρώτησαν μεταξύ άλλων εάν ήταν ενήμερα τα δικαστικά όργανα διοίκησης της Δικαιοσύνης για την κλήση και εμφάνιση της κυρίας Τουλουπάκη καθώς και εάν έχει υποπέσει εκείνη «σε νέα πειθαρχικά παραπτώματα». Περαιτέρω, ζήτησαν ουσιαστικά να τεθεί σε αργία η κυρία Τουλουπάκη. «Πώς είναι δυνατόν η κυρία Τουλουπάκη, ούσα υπόδικη και μάλιστα για τόσο σοβαρές κατηγορίες, να ασκεί ακωλύτως τα καθήκοντά της και να μην έχει τεθεί σε προσωρινή αργία όπως προβλέπει ο νόμος;» ρώτησαν τον κ. Τσιάρα.