Skip to main content

Α. Σκέρτσος: Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέο πρόσθετο πακέτο στήριξης

Μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου 6 σημείων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μέσω συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, προανήγγειλε πως «μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να είναι βιώσιμες». Απορρίπτοντας, έτσι, και την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, αφού κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, αφενός θα απομόνωνε τη χώρα και αφετέρου θα προσέθετε φορολογικά βάρη στους πολίτες.

Καθώς είχε προηγηθεί ρεπορτάζ με το ράλι των τιμών, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι «οι τιμές αυτές …ζαλίζουν, βλέπουμε τρομερές διακυμάνσεις», ενώ ζήτησε να γίνει κατανοητό ότι «οι αγορές δεν είναι τέλειες, οι αγορές κάνουν σφάλματα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ έντονης αστάθειας και επισφάλειας – κι αυτό έχει επηρεάσει και τη λειτουργία τους. Οι αγορές είναι φτιαγμένες για να υπηρετούν τους πολίτες και τις οικονομίες». Αλλά όταν αυτό δεν συμβαίνει, «όταν οι τιμές δεν καθορίζονται από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, τότε είναι η ώρα της πολιτικής να παρέμβει, να ρυθμίσει ξανά τις αγορές για να ισορροπήσουν εκ νέου σε λογικά επίπεδα, ανεκτά για να μπορούν να λειτουργούν οι οικονομίες, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Αυτό το σκοπό έχει η παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός στο ανώτατο επίπεδο».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε και την αντιδιαστολή με την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, εξηγώντας γιατί, όπως είπε, «αυτό δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο σε αυτήν τη φάση και γιατί πρέπει να πάμε στο επίπεδο των διεθνών αγορών για να λύσουμε το πρόβλημα. Ένα εθνικό πλαφόν θα απομόνωνε την Ελλάδα και ουσιαστικά θα ανάγκαζε την ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας, που θα αγόραζαν από τις ξένες αγορές πολύ ακριβότερα το ρεύμα για να το πουλάνε πολύ φθηνά στους Έλληνες καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ενισχύσουμε με χρήματα των φορολογουμένων τις ελληνικές εταιρείες ενέργειας».

Στον αντίποδα, «αυτό που προτείνουμε εμείς, είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και πιο αποτελεσματικό: λέμε ότι οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, δεν ρυθμίζουν σωστά τις τιμές. Συνεπώς πρέπει να παρέμβουμε και να βάλουμε ένα πιο λογικό πλέον όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, προσωρινά μέχρι να ισορροπήσουν εκ νέου και να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη λειτουργία τους».

Στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο έξι σημείων που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Α. Σκέρτσος δήλωσε πως γίνονται πολλές συζητήσεις, όμως «το βασικό είναι ότι η Ευρώπη αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε μια σοβαρή στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας, δεν είχε ενεργειακή αυτάρκεια, στηρίζεται πάρα πολύ στο ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε όμως βραχυπρόθεσμα να υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο από τη μια ημέρα στην άλλη», επιχειρηματολόγησε και συμπλήρωσε:

«Συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί χρόνος να υπάρξει λίγο ‘οξυγόνο’ για όλους μας και ταυτόχρονα χώρος για τη διπλωματία να επιλύσει τις διαφορές και να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη να βρουν τα εργαλεία εκείνα, που θα οδηγήσουν σε μια μεσομακροπρόθεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο».

Για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης των καταναλωτών, αφού αναγνώρισε ότι «αυτή η κατάσταση μας γεμίζει αγωνία όλους, και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όλοι ανησυχούμε, βλέπουμε τιμολόγια να αυξάνονται», στην επόμενη φράση του ο Α. Σκέρτσος δήλωσε εμφατικά ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι δίπλα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση. Έχουμε δείξει – από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησε αυτή η πρωτόγνωρη κρίση, τώρα βρίσκεται στην κλιμάκωσή της, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα τελειώσει – ότι εμείς χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο και από τον εθνικό Προϋπολογισμό. Κάθε πρόσθετο έσοδο που έρχεται στα ταμεία του Δημοσίου θα επιστρέφεται στην κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούμε επίσης το ταμείο ενεργειακής μετάβασης -και μια παράπλευρη καλή όψη αυτής της δυσάρεστης κρίσης, είναι ότι έχουμε μικρότερα έσοδα από την αγορά ρύπων: τα έσοδα αυτά επιστρέφουν ως επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να καλύψουν ένα μέρος του κόστους».

Υπενθυμίζοντας ότι ως τώρα η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις μέσα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες, ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, όσο διαρκεί η κρίση, να μην συνεχιστούν οι ενισχύσεις – και θα συνεχιστούν, και όπου χρειάζεται θα ενισχυθούν, ειδικά προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη», όπως και προς τις επιχειρήσεις, «πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που βλέπουν να ανεβαίνουν πάρα πολύ οι ενεργειακοί τους λογαριασμοί».

Και στο «δια ταύτα», «όσο κρατάει η κρίση, θα υπάρξει στήριξη, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να είναι βιώσιμες». Επιπλέον, «κατά μόνας (σ.σ. ως χώρα) ήδη κάνουμε πολλά πράγματα, έχουμε κάνει περισσότερα πράγματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι μέσα στις επτά ευρωπαϊκές χώρες με τις χαμηλότερες ενεργειακές τιμές στη λιανική πώληση, χάρη στις ενισχύσεις που έχουμε δώσει ως κράτος».

Στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, «θα κατατεθούν πολλές ιδέες – και η ελληνική που έχει πέσει στο τραπέζι και έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση που είδαμε, (καθώς) εστάλη ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές με την πρόταση του πρωθυπουργού να παρέμβουμε στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου». Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και άλλες προτάσεις που έχουν να κάνουν με ένα νέο ταμείο, «με ενισχύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν για να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις στην άμυνα, επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπου επίσης φάνηκε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τη ρωσική οικονομία, όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο».

Στο ερώτημα για το πόσο πιθανό είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για ευρωομόλογο, απάντησε ότι «κάθε κρίση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμβάθυνση, αυτό δείχνει η Ιστορία. Αυτή είναι η καλή όψη του ευρωπαϊκού project, η Ευρώπη γίνεται συνεκτικότερη, γίνεται πιο ολοκληρωμένη μέσα από κάθε κρίση. Έχει γίνει πια κατανοητό – και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες που καθορίζουν τις τύχες της Ε.Ε. σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εμείς – ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα είναι πιο ολοκληρωμένες. Πιο βαθιές σε σχέση με την ενότητα και την ισχύ της Ένωσής μας. Αυτό έχει γίνει κατανοητό και πάμε, νομίζω, σε τέτοιου τύπου αποφάσεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ