«Θέλουμε τις Λέσχες συνοδοιπόρους στον αγώνα όλων μας για ασφαλή και ποιοτικό αθλητισμό», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την οπαδική βία, «δεσμεύτηκε» πως «αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, στο ζήτημα των Λεσχών, των νόμιμων, θα κατατεθεί διάταξη ώστε να γίνει πιο σύντομο το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας τους».
«Υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεννόησης. Ήδη λάβαμε μια επιστολή από μέρους των εκπροσώπων των νόμιμων Λεσχών. Θα συνεχίσουμε και μετά το νομοσχέδιο, ώστε να οχυρώσουμε και να αναδείξουμε όλοι μαζί, τα θετικά στοιχεία που έχουν οι οργανωμένες νόμιμες δομές φιλάθλων», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε ότι σήμερα η κυβέρνηση φέρνει σαφές πλαίσιο για τη λειτουργία των Λεσχών φιλάθλων.
«Στόχος μας είναι η πιο αποτελεσματική εποπτεία τους και η πρόληψη τέλεσης αδικημάτων οπαδικής βίας, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών. Θωρακίσουμε το θεσμικό οπλοστάσιο απέναντι σε πράξεις οπαδικής βίας, παρέχουμε τα θεσμικά εργαλεία και την πιο αυστηρή και αποτελεσματική εφαρμογή προγενέστερων διατάξεων, για τις Λέσχες φιλάθλων, το πλαίσιο των ποινών και τα διοικητικά μέτρα κατά της βίας. Σκοπός είναι η εξάλειψη της οπαδικής βίας, εντός και εκτός εγκαταστάσεων», είπε ο κ. Αυγενάκης και τόνισε ότι στόχος είναι να αναδειχθεί ο υγιής ρόλος των Λεσχών, ως υποστηρικτικών του ασφαλούς και ποιοτικού αθλητισμού.
«Για να γίνει αυτό αναγνωρίζουμε το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί σε εμάς, δηλαδή τις διαδικασίες αδειοδότησης και ανανέωσης, ο ορισμός πλαισίου λειτουργίας, οι διαδικασίες ελέγχου από την αστυνομία. Αποδίδουμε και το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στις λέσχες φιλάθλων, καθιστούμε πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό τον έλεγχό τους. Αυστηροποιούμε τις ποινές και ανοίγουμε δίαυλο ειλικρινούς διαλόγου, μεταξύ Λεσχών και Αθλητικών Φορέων. Δεσμευόμαστε, αν υπάρχουν θετικές εξελίξεις, στο ζήτημα των Λεσχών, των νόμιμων, να φέρουμε διάταξη και να κάνουμε πιο σύντομο το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας τους», είπε ο κ. Αυγενάκης που πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι συνοδοιπόρος με τους νόμιμους εκπροσώπους των νόμιμων Λεσχών, είναι συνοδοιπόρος για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι αποδίδεται η ευθύνη που ανήκει στα Αθλητικά Σωματεία, στις ΠΑΕ, στις ΚΑΕ. «Φέρουν ευθύνη για τη δράση, ή παρανομίες ή παρατυπίες των αναγνωρισμένων Λεσχών τους και των οργανωμένων μελών τους», είπε ο κ. Αυγενάκης που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «τολμάει» να τους αποδώσει μερίδιο ευθύνης και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ποια θέση έχουν.
Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι πολλές πράξεις οπαδικής βίας πηγάζουν από την παραβατική κουλτούρα των οργανωμένων οπαδών και γι΄αυτό η κυβέρνηση προχωρά στις ρυθμίσεις που ψηφίζονται σήμερα.
«Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα της οπαδικής βίας ή της βίας που εμφανίζεται στον αθλητισμό, έχει βαθιές ρίζες και πιθανόν να χρειαστεί και άλλες βελτιώσεις. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Ο εγωισμός δεν προέχει αυτή την ώρα. Μας οδηγεί η ανάγκη», είπε ο κ. Αυγενάκης και κάλεσε σε συνεννόηση για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος της βίας που εμφανίζεται στον αθλητισμό και τόνισε πως αν υπάρξει πεδίο συνεννόησης, θα είναι δυνατό να ξεριζωθεί το κακό με μια κοινής αποδοχής πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο είναι μια καλή αρχή, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
O υφυπουργός Αθλητισμού υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή κύρωσε τη Σύμβαση του «SAINT – DENI», μια Σύμβαση που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στη συνεργασία όλων των φορέων της κοινωνίας, καθώς και στη διεθνή συνεργασία, μιας και το πρόβλημα της βίας και στον αθλητισμό, δεν είναι εθνικό, δεν είναι ευρωπαϊκό, είναι διεθνές και εμφανίζεται, με ένταση και με συχνότητα και βεβαίως, αντιμετωπίζεται, ως ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει εξάρσεις, αλλά και περιόδους -που βρίσκεται- σε σχετική αναστολή.
«Έχουμε δώσει νομίζω δείγματα γραφής, δεν παραμείναμε μονάχα στην κύρωση της Σύμβασης. Αμέσως μετά την Κύρωση της, προχωράμε σε όλες τις διαδικασίες για την πλήρη αποτελεσματική εφαρμογή της. Το κάναμε και θυμίζω για τους πιο δύσπιστους, με την εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν. Το κάναμε με την εφαρμογή της σύστασης του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. και του νέου Κώδικα Αντιντόπινγκ. Σας διαβεβαιώ, ότι το κάνουμε ήδη και για τη Σύμβαση του «SAINT – DENI»», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ