Skip to main content

Κυβέρνηση: Πώς αξιολογεί τους κινδύνους από την ουκρανική κρίση

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης προφανώς και μας ανησυχούν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναπτύσσοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την «απορρόφηση» των κραδασμών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση «βλέπει» κινδύνους στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού λόγω των αναταράξεων που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η αντίδραση της κυβέρνησης λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους: «Αφενός στηρίζουμε την κοινωνία, αφετέρου πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην διαταραχθεί η δημοσιοσιονομική ισορροπία. Δεν είναι εύκολη άσκηση, είμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, έρχονται και ακόμη περισσότερες δυσκολίες. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανένα μόνο του, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας» είπε.

Σε ερώτηση για το πότε θα έρθει η ρύθμιση σχετικά το πλαφόν κέρδους σε προϊόντα που επηρεάζονται από τον πόλεμο, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε πως «δεν πρόκειται περί πλαφόν τιμής, αλλά για μία ρύθμιση που σκοπό έχει να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας, που δεν δικαιολογούνται ακόμη και από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών».

Για το τι θα γίνει με το επίδομα Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνηση «εξαντλεί κάθε εργαλείο που υπάρχει για την στήριξη των πιο ευάλωτων» και συμπλήρωσε πως «σύντομα θα υπάρχουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό, είπε πως έχει γίνει μία πρώτη εκτίμηση, σημειώνοντας πως δεν φαίνεται να προκύπτουν μέχρι στιγμής ιδιαίτερες απώλειες. «Δεν είναι ανησυχητικές οι επιπτώσεις στην τουριστική αγορά με βάση την εκτίμηση που έχει γίνει από το αρμόδιο υπουργείο. Η ευχή όλων θα ήταν να μην είχαμε πόλεμο ώστε να μην έχουμε αναταράξεις… Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή την ώρα είναι ότι γενικώς για το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα ή μεγάλες απώλειες» ανέφερε προσθέτοντας: «Προφανώς εμείς θα θέλαμε να έχουμε μηδενικές απώλειες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά και στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης έναντι των αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά: «Πρώτον εφαρμόζουμε ένα συγκροτημένο πλάνο για την εξασφάλιση και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει μέριμνα για την διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξήσουμε τη προμήθεια από τον αγωγό ΤΑΡ. Τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο» υπενθύμισε.

Επανέλαβε ακόμη πως η πολιτική στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις «θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο».

Επιπλέον, συνέχισε, προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. «Η συζήτηση ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και προσδοκούμε να προχωρήσει γρήγορα. Ζητούμε τη  δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές» είπε.

naftemporiki.gr