Skip to main content

Ουκρανία: Αναχωρεί από τη Ζαπορίζια η ελληνική αυτοκινητοπομπή – Πώς θα κινηθεί

Αναχωρεί από τη Ζαπορίζια, η ελληνική αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε χθες από τη Μαριούπολη, στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του γενικού προξενείου της πόλης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντκαι εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Χθες οι 82 Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην αυτοκινητοπομπή των 21 οχημάτων έζησαν ώρες αγωνίας, καθώς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open. Δύο σφαίρες πέτυχαν αυτοκίνητα που ήταν στο κομβόι με αποτέλεσμα να σκάσουν τα λάστιχά τους.

Το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της επιχείρησης Νόστος 3, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης. «Χρέος της Ελλάδας η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας» έγραψε ο κ. Δένδιας σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Στις δυσκολίες που συναντά το ελληνικό κονβόι αναφέρθηκε ο πολεμικός ανταποκριτής Σωτήρης Δανέζης: «Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, στην οποία πρέπει να πω ότι δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, βγήκαμε από την πόλη και πέντε χιλιόμετρα μετά, όχι πολύ ώρα αργότερα, πέσαμε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης με περίπου 44 τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα τα οποία ήταν εκεί και έκλειναν ένα μεγάλο σταυροδρόμι μαζί με στρατιώτ που μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν».

Συνέχισε λέγοντας ότι έγιναν διαπραγματεύσεις και εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους επιβάτες των 61 οχημάτων που ακολουθούσαν το κονβόι. Όταν τελικά τους δόθηκε πράσινο φως για να περάσουν, ο δρόμος που είχαν αρχικά σχεδιάσει να διασχίσουν, ήταν απροσπέλαστος από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να αλλαξουν διαδρομή.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr