Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για Ουκρανία: Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις – Ή είσαι με την ειρήνη ή είσαι απέναντί της

«Παράλογη και ανιστόρητη» χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδας είπε πως «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα».

«Η στάση της Ελλάδας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά και των μεγάλων γεωπολιτικών επιλογών της, γιατί ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα» τόνισε και παραφράζοντας τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πρόσθεσε: «Ήμαστε κι εμείς Δύση και ανήκουμε στη Δημοκρατία, την ελευθερία και τη διεθνή νομιμότητα».

«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο ή είσαι απέναντί τους» συπλήρωσε.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και της ειρήνης»

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Μάχεται όμως και για την προστασία της ελληνικής ομογένειας και ενισχύει την Ουκρανία διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά» συνέχισε και απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων διερωτήθηκε: «Το κάνει η Γερμανία, το κάνει η ουδέτερη Σουηδία, η Πορτογαλία που είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν ομογενείς μας χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες;». «Αν δεν δειξουμε έμπρακτα αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο, αν – ο μη γένοιτο – χρειαστεί, αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» πρόσθεσε.

«Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα»

Ανέφερε ακόμη πως «από την περασμένη Τετάρτη συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης: η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνάει τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο» και κατηγόρησε τη Ρωσία πως «αναθεωρεί κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η απόφαση του προέδορυ Πούτιν συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ» καθώς «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιοτητα μίας γειτονικής χώρας, προκαλεί εκατοντάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στην προσφυγιά». «Το πιο ανατριχιαστικό: με το πρόσχημα μίας ανύπαρκτης απειλής κατά της χώρας του επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας, γιατί η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανένα γείτονά της» πρόσθεσε.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Στρέφοντας στη συνέχεια τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Ραφάλ έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις μας. Kάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρές συμμαχίες ανά την υφήλιο. Θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στη ζυγαριά της ιστορίας την ξεπερασμένη συζήτηση περί βουτύρου και κανονιών με την οποία έμαθαν να σκέφτονται». Επανέλαβε ακόμη πως η επένδυση στην Άμυνα είναι «επένδυση στην ασφάλει και την ευημερία».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ζήτησε τη διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας . «Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα» είπε.

Κάλεσε τέλος τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά». Κλείνοντας την πρωτολογία του σημείωσε πως η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ε.Ε. να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες».

naftemporiki.gr