Skip to main content

Μονομαχία στη… σκιά της ακρίβειας: Μηνύματα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζει το ράλι των ανατιμήσεων, με τον πληθωρισμό να «γυρίζει» 25 χρόνια πίσω. Τα μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς ο πληθωρισμός αγγίζει το 6,2% τον Ιανουάριο, ενώ το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα τραβούν ανηφορική πορεία.  

Το θετικό αφήγημα στο πεδίο της ανάπτυξης «επισκιάζεται» από το ενεργειακό κύμα ανατιμήσεων που συμπαρασύρει τις τιμές σε βασικά αγαθά. Περαιτέρω ανησυχία πυροδοτεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία η ουκρανική κρίση.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών» . Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια  – κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την αμυντική θωράκιση  της χώρας  – ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα  λέγοντας μεταξύ άλλων  πως έχουν ήδη διατεθεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Από την κυβέρνηση επικεντρώνονται στη στήριξη των πλέον ευάλωτων αλλά και στην υλοποίηση μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα. Τον Μάιο θα υπάρξει δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και ήδη έχουν ανακοινωθεί οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. 

Στόχος είναι να συνεχιστούν οι  φοροελαφρύνσεις, ωστόσο αυτό εξαρτάται άμεσα και από τον δημοσιονομικό «αέρα». Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πως δεν υπάρχει λεφτόδεντρο και στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος για κοστολογημένες παροχές. «Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» σημείωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο πρωθυπουργός. 

Δεδομένο είναι πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς δεν φαίνεται τώρα κοντά έξοδος από το ενεργειακό «τούνελ». Την ίδια στιγμή η παράταση λίγων ημερών  που δόθηκε για την πληρωμή σειράς φορολογικών υποχρεώσεων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» φρέναρε τα φορολογικά  έσοδα του Ιανουαρίου. 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μέσα στην Άνοιξη θα φανεί η έξοδος στο ξέφωτο, ενώ στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο δεδομένο είναι πως τα… κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά, καθώς δεν μπορεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία να υπολογιστεί με ακρίβεια το ύψος και η διάρκεια των μέτρων στήριξης. 

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα τώρα για να αντιμετωπιστεί  το «ρεκόρ πληθωρισμού»

Στην οικονομία και στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά μετά το «ρεκόρ» πληθωρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και εσείς ψηφίζετε 7 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλισμούς». Συμπλήρωσε  πως «δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση για να κάνουμε και τα δύο». 

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε προς τον πρωθυπουργό πως «τι  μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης όταν ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Ελλάδα – εν μέσω Ρωσονατοικής κρίσης- διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου, και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από ότι η γειτονική Βουλγαρία». Προσέθεσε πως «μη  μου ξαναπείτε μετά,όταν ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την ακρίβεια,ότι είμαστε ανεύθυνοι και δε λογαριάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Δε μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι». 

Πυρά από το  Κίνημα Αλλαγής. 

Σε υψηλούς τόνους κριτική στους χειρισμούς που γίνονται στην οικονομία άσκησε ο  επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο χρέος και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως για το 2020 προσθέτοντας «αυτή είναι η θωρακισμένη οικονομία για την οποία μας μίλησε ο πρωθυπουργός». Παράλληλα αναφέρθηκε στα spreads, στο εμπορικό έλλειμμα αλλά και στην αύξηση των εισαγωγών. «Ακόμα και το  εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδα με την Τουρκία αυξήθηκε» υπογράμμισε και προσέθεσε «αυτή είναι η θωρακισμένη οικονομία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας…»