Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
«Διπλά μηνύματα» για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στέλνει η κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά διαβεβαιώνει επισήμως ότι οι κάλπες θα στηθούν «στο τέλος της τετραετίας» το 2023 και από την άλλη συνεχίζει να τροφοδοτεί τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με αμφίσημες δηλώσεις, διαρκή εκλογολογία και προβολή διαφημιστικών σποτ εμφανώς «προεκλογικού» χαρακτήρα.
Στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 «στο τέλος της τετραετίας» και ξεκαθάρισε ότι το μέγεθος της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί για τον ίδιο κριτήριο σχετικά με το πότε θα στηθούν κάλπες. Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχθηκε ότι είχε δεχθεί εισηγήσεις από συνεργάτες του για πρόωρες εκλογές. Επιπλέον ο πρωθυπουργός συνέδεσε ρητά τον χρόνο των εκλογών με το αν τα πράγματα πηγαίνουν ή όχι καλύτερα, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον. «Εφόσον πιστεύω ότι τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα κι όχι χειρότερα, έχω κάθε λόγο να θέλω να κάνω τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας» συμπλήρωσε.
Περαιτέρω το κύριο μέρος της τηλεοπτικής συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη επικεντρώθηκε στο φλέγον ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγελθεί για την 1η Μαΐου, μια περίοδο στην οποία συγκλίνουν τα περισσότερα σενάρια για τη διεξαγωγή των εκλογών σε περίπτωση που ανάψει τελικά το «πράσινο» φως για πρόωρες κάλπες. Με άλλα λόγια, μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκείνη την περίοδο ως ισχυρό χαρτί της ΝΔ σε περίπτωση που έχουν ανακοινωθεί ήδη εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι και η ίδια η απόφαση για τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε δημοσίως «προεκλογική» από έμπειρους δημοσιογράφους.
Ανησυχία Γεωργιάδη για «κέντρα εξουσίας» και μετεκλογικό «πραξικόπημα»
Αμφίσημα μηνύματα περί πρόωρων εκλογών έστειλε, όμως, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε αρθρογραφία του διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά ταυτόχρονα εκδήλωσε την ανησυχία του για δυνάμεις που απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα. «Δεν είναι όλα τα κέντρα εξουσίας απολύτως χαρούμενα με μια τόσο σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε αφενός ο κ. Γεωργιάδης και προσχώρησε αφετέρου σε μετεκλογικά σενάρια. Ειδικότερα, χαρακτήρισε «πραξικόπημα» το ενδεχόμενο να έρθει η ΝΔ πρώτη στις επόμενες εκλογές, αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, σε περίπτωση που τα δύο κόμματα έχουν αθροιστικά μεγαλύτερο ποσοστό και περισσότερες έδρες από τη ΝΔ. Επιπλέον, σε καθαρά προεκλογικούς τόνους χαρακτήρισε «φρικώδες σενάριο» την προοπτική μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης».
«Προεκλογικά» σποτ για τις ΜΕΘ και τα Rafale
Τα σενάρια εκλογών ενισχύθηκαν, όμως, και από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προβάλλει τηλεοπτικό σποτ για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ. Το βίντεο που τιτλοφορείται «4 Μύθοι – 1 Αλήθεια για τις ΜΕΘ» παρουσιάζει τις δράσεις του υπουργείου Υγείας, εν είδει απολογισμού, και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα σποτ που προβάλλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατά την προεκλογική περίοδο για να διαφημίσουν το έργο τους στους ψηφοφόρους. Υπενθυμίζεται ότι «προεκλογική» φιλοσοφία διέκρινε και το σποτ που είχε προβάλει η ΝΔ για την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.