Skip to main content

Μέλη της Βουλής των Λόρδων υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Πίεση στην βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα άσκησαν χθες πολυάριθμα μέλη της Βουλής των Λόρδων κάνοντας λόγο για «κλεμμένες αρχαιότητες» και προτρέποντας τον Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει σε αυτή την «πράξη γενναιοδωρίας» πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της χώρας. 

Το ζήτημα έθεσε με ερώτησή του στον αρμόδιο κοινοβουλευτικό υφυπουργό Ψηφιακών, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού ο Λόρδος Νταμπς του Εργατικού Κόμματος καλώντας τον να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τις συζητήσεις της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. «Γνωρίζει ο υπουργός ότι στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχουν περισσότερα από 108.000 ελληνικά έργα τέχνης εκ των οποίων εκτίθενται αυτή τη στιγμή τα 6.500; Και το σπουδαιότερο: Θα αποδεχθεί την έκκλησή μου να εξετάσει την επιστροφή των μαρμάρων με βάση το γεγονός ότι αποτελούν ενιαία έργα τέχνης;» ρώτησε ο Λόρδος Νταμπς και πρόσθεσε: «σίγουρα θα πρέπει να το ξανασκεφθούμε». 

Σε παρέμβαση του με δηκτική διάθεση ο Λόρδος Κάμπελ-Σέιβορς του Εργατικού Κόμματος θύμισε τις εποχές που ο Μπόρις Τζόνσον, ως φοιτητής, αρθρογραφούσε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα. «Τα Ελγίνεια μάρμαρα θα πρέπει να φύγουν από αυτή τη βόρεια κουλτούρα ενοχής και κατανάλωσης ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: σε μια χώρα λαμπρού ηλιακού φωτός και στο τοπίο του Αχιλλέα» τόνισε αναπαράγοντας τις αναφορές της νιότης του Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, ο Λόρδος Κάμπελ-Σέιβορς υποστήριξε ότι η επιστροφή των γλυπτών θα ήταν μια «γενναιόδωρη πράξη στις τελευταίες ημέρες» του Μπόρις Τζόνσον πριν τον απομακρύνουν, όπως είπε, από την πρωθυπουργία. «Εμείς μπορούμε να κρατήσουμε αντίγραφα» ξεκαθάρισε. 

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα τάχθηκε εκ μέρους των Εργατικών και ο Λόρδος Σίκκα ο οποίος ζήτησε να ανακοινωθεί και σχετικό χρονοδιάγραμμα. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και σε άλλα «κλεμμένα έργα τέχνης», όπως τα αποκάλεσε, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και έφερε ως παράδειγμα «τα Χάλκινα του Μπενίν» (διεκδικεί την επιστροφή τους η Νιγηρία), τη «Στήλη της Ροζέτας» (ζητείται να επιστραφεί στην Αίγυπτο) και τους θησαυρούς του Τιπού Σουλτάν (Ινδία). 

«Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είπε και η Βαρώνη Σμιθ του κόμματος των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει νομική πρόβλεψη για την επιστροφή των αρχαιοτήτων που έκλεψαν οι Ναζί και ζήτησε να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη διάταξη ώστε να περιλάβει όλες τις κλεμμένες αρχαιότητες ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους. 

«Το ζήτημα των γλυπτών δεν επηρεάζει τις ελληνο-βρετανικές σχέσεις»

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός, Λόρδος Πάρκινσον, επανέλαβε το επιχείρημα ότι την τύχη των γλυπτών δεν την αποφασίζει η κυβέρνησή του αλλά το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο. «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που αφορούν την συντήρηση και τη διαχείριση των συλλόγων είναι στην ευθύνη των επιτρόπων του (trustees)» ανέφερε. Πρόσθεσε, όμως, ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη θέση που εξέφρασαν οι επίτροποι. Παράλληλα τόνισε ότι ο κ. Τζόνσον «κατέστησε σαφείς αυτές τις θέσεις στον έλληνα πρωθυπουργό όταν συναντήθηκαν και υπογράμμισε ότι τον Νοέμβριο ο κ. Τζόνσον και ο κ. Μητσοτάκης «συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση στην ισχύ των ελληνo-βρετανικών σχέσεων». 

Επιχειρηματολογώντας δε εναντίον της επιστροφής ο βρετανός πολιτικός πρόβαλε το επιχείρημα του μεγάλου αριθμού επισκεπτών του Βρετανικού Μουσείου. «Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Βρετανικό Μουσείο έξι εκατομμύρια άνθρωποι» ανέφερε και ισχυρίστηκε ότι μπορεί να θαυμάσει κανείς «περίπου τα μισά» από τα διασωθέντα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και τα υπόλοιπα στο Μουσείο της Ακρόπολης