Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Σε ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων προχωρά η κυβέρνηση, που καλείται να αντιμετωπίσει τη δίδυμη κρίση ακρίβειας και πανδημίας. Από τη μία πλευρά το ράλι των ανατιμήσεων πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και από την άλλη πλευρά τα σημάδια από το COVID μέτωπο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση αποκλιμάκωση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η άποψη πως την Άνοιξη η κατάσταση θα είναι καλύτερη, ωστόσο μέχρι τότε επιστρατεύονται νέα μέτρα τόσο στο οικονομικό, όσο και στο υγειονομικό επίπεδο. Τα δύο αυτά θέματα μονοπωλούν άλλωστε το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ κυριαρχούν και στην πολιτική αντιπαράθεση.
Στο μέτωπο της οικονομίας βαρύτητα δίνεται στο τρίπτυχο:μείωση φόρων, αύξηση κατώτατου μισθού και προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση μιλά για αλλαγή σελίδας, εκπέμποντας μια εικόνα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα (ποντάροντας και σε μια καλή πορεία του τουρισμού φέτος). Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως από το 4ο τρίμηνο του 2019 έως το 3ο τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην αύξηση των επενδύσεων, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.
Ωστόσο το θετικό αυτό αφήγημα στο αναπτυξιακό πεδίο απειλείται από το κύμα των ανατιμήσεων, και τα στοιχεία της Eurostat για πληθωρισμό 5,5% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο έχουν χτυπήσει «καμπανάκι». Σε έρευνα που έκανε τον προηγούμενο μήνα η Prorata μόνο το 7% των ερωτηθέντων μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.
Πανδημία: Τι αλλάζει από αύριο
Δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης η πανδημία και ο αριθμός των νεκρών σοκάρει (συνολικά 23.999 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του COVID). Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και από ό,τι φαίνεται η αποκλιμάκωση αργεί ακόμα.
Στην κυβέρνηση επιδιώκουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, προκειμένου να επιστρέψει η οικονομική και η κοινωνική ζωή στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό από αύριο η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ.
Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως απαιτείται επιτάχυνση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στασιμότητα στη συμμετοχή στην επιχείρηση Ελευθερία. Έτσι από αύριο μπαίνει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Ειδικότερα θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και χάνουν τα προνόμια: α) όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση κι έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, β) όσοι έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο κι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε χωρίς να κάνουν τη δεύτερη δόση και γ) όσοι έχουν νοσήσει και έχουν πέρασαν τρεις μήνες από τότε, χωρίς να εμβολιαστούν.
Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης επανέρχεται στην πλήρη λειτουργία του με το σύνολο των εφημεριών του στις 25 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο νοσοκομείο δημιουργήθηκε mega εμβολιαστικό κέντρο για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών και ανεστάλησαν προσωρινά οι εφημερίες του. Παράλληλα, με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών των παιδιών στην Αττική, άνοιξαν 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο, στα mega εμβολιαστικά κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου.
Εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για εκλογές
Την προκήρυξη εκλογών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει αποτύχει τόσο στο υγειονομικό πεδίο όσο και στην μάχη με την ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό πως για την ανάγκη «προοδευτικής κυβέρνησης» μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Στο μέτωπο της ακρίβειας ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεση παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. «Η ακρίβεια πια δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στο μέσο νοικοκυριό» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ.
Όσον αφορά στo COVID η Κουμουνδούρου μιλά για «υγειονομική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλλιέργησε μια υπέρμετρη εικόνα αισιοδοξίας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.