Skip to main content

Το «χαρτί» της οικονομίας, οι δημοσκοπήσεις και το… πολυπόθητο κέντρο

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Στο εξελισσόμενο πολιτικό πόκερ η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι το «χαρτί» της οικονομίας, με τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών να συνεχίζονται. Τις τελευταίες ημέρες το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης χτυπά κόκκινο, καθώς είναι σε εξέλιξη μια σφοδρή σύγκρουση της Νέας Δημοκρατίας  και του ΣΥΡΙΖΑ με τα «γαλάζια» βέλη να στρέφονται αιφνιδιαστικά και προς το Κίνημα Αλλαγής. 

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει διαδοχικές κρίσεις, με 756 νεκρούς από την πανδημία μέσα σε μια μόλις εβδομάδα , ράλι ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και λάθη  στην πρόσφατη κακοκαιρία. Το pressing της αντιπολίτευσης είναι εντεινόμενο, ενώ δεδομένο είναι πως ο Φεβρουάριος θα είναι ακόμα ένας δύσκολος μήνας, καθώς δεν αναμένεται να υποχωρήσει εν μια νυχτί η δίδυμη κρίσης πανδημίας και ακρίβειας.

Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως την Άνοιξη θα ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα και στο πλαίσιο αυτό βάζουν μπροστά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Οι σημερινές ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλέγμα μέτρων στήριξης, με τη δεύτερη μείωση του κατώτατου μισθού να μπαίνει σε εφαρμογή τον Μάιο και πρόσθετα μέτρα να υλοποιούνται για την στήριξη των νοικοκυριών από το ενεργειακό ράλι. Βαρύτητα δίνεται και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα εντείνει τις περιοδείες του στις περιφέρειες (η αρχή έγινε με την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να ακολουθήσει η Κρήτη), εστιάζοντας στο κυβερνητικό έργο. Όπως λένε «γαλάζια» στελέχη στόχος είναι να προβληθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της μείωσης των φόρων, στα έργα υποδομής, στη μάχη με την ανεργία κ.α.

Οι κινήσεις αυτές  της κυβέρνησης αναζωπυρώνουν τη συζήτηση  για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, ωστόσο η πολιτική .. εξίσωση για την επόμενη ημέρα δεν είναι εύκολη. Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική αλλά ακόμα και σε ένα δεύτερο γύρο εκλογών το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει κοντά στο 37.5% με 38% για να κόψει το νήμα της αυτοδυναμίας. 

Επομένως η κυριαρχία στο κέντρο αποτελεί κλειδί και εκεί στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι πολιτικοί «μονομάχοι». Σε πρόσφατη  δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 23% ο… “κανένας”, το 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και το 20% ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται επομένως για μια μάχη στην οποία προηγείται η κυβέρνηση, ωστόσο όχι με τόσο μεγάλη διαφορά. 

Φουλ επίθεση από το ΣΥΡΙΖΑ 

Για «παταγώδη» αποτυχία κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που επιμένει στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή για «τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά» , εξαπολύοντας σφοδρά πυρά στον πρωθυπουργό.

Στη «μάχη» της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποτίμηση του προβλήματος της ακρίβειας και ζητά άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Επιπλέον τονίζεται η αναγκαιότητα παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για να συγκρατηθεί  το κόστος στην ενέργεια και επισημαίνεται πως αυτό είναι κάτι που το έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Επίσης ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, «κάτι που προβλέπεται άλλωστε από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας». Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα ρύθμισης και διαγραφής μέρους του πανδημικού χρέους, καθώς «με ένα τέτοιο μέτρο, μια επιχείρηση θα μείνει ανοιχτή και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν».

Όσον αφορά στο νέο αναπτυξιακό νόμο  ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε πως θα οδηγήσει σε επιστροφή σε ένα παρωχημένο και αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο συγκεντροποίησης, συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και ενίσχυσης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.