«Δυστυχώς η κυβέρνηση κατάφερε ώστε ακόμα και πρωτοβουλίες που αφορούν ‘απάτητα βουνά’ και θάλασσες με σκοπό να τεθούν όρια στην αλόγιστη εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας να εξυπηρετούν επικοινωνιακούς και άλλους σχεδιασμούς», τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο τομέας Περιβάλλοντος & Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ, ειδικότερα, με τις προτάσεις αυτές:
«- Αναγνωρίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο που εφάρμοζε η Κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της θητείας της ήταν ανεπαρκές.
– Προστατεύονται μόνο έξι συγκεκριμένα βουνά και όχι όλη η ελληνική επικράτεια αφήνοντας ανοιχτές «κερκόπορτες».
– Δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη ύπαρξης δασικών δρόμων για τη δασοπυρόσβεση όπως και των «ξεχασμένων» αντιπυρικών ζωνών.
– Προκρίνεται επιλεκτική προστασία για «ορισμένες» παραλίες, η οποία είναι παραπλανητική εφόσον ήδη βρίσκονται καταπατημένα, περιφραγμένα και τσιμεντωμένα δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών ακόμα και στην Αττική.
– Προαναγγέλλονται υπεράκτια αιολικά πάρκα που είναι πολύ διαφορετικό να κατασκευάζονται στην ανοιχτή θάλασσα ή σε σημεία που συνδέονται με την άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και πολύ διαφορετικό κοντά σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, τουριστικό και αλιευτικό ενδιαφέρον όπως οι Κυκλάδες.
– Πως άραγε μπορούμε να εμπιστευτούμε μια Κυβέρνηση που ακόμα και στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) στη νότια Κρήτη με το κεδρόδασος, τους αμμόλοφους και τα σπάνια είδη ζωής, φαίνεται να δρομολογεί την κατασκευή ανεμογεννητριών και άλλων εγκαταστάσεων;
Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματα που γεννούν οι πολιτικές της και υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά τους κινδύνους που αυτές δημιουργούν για το περιβάλλον και την αειφορία».