«Προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη, από την καμία συγγνώμη όταν είχαμε 120 νεκρούς στο Μάτι», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα- ο αποίος έκανε λόγο για «προσχηματική συγγνώμη»– κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής που κατάθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Είπε μάλιστα ότι «Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό».
Επισήμανε ότι ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας απευθύνθηκε με ειλικρίνεια κι πολιτική εντιμότητα.
«Αναγνωρίζω απόλυτα ότι του έχει ανατεθεί μια δύσκολη αποστολή ερχόμενος από το εξωτερικό και αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που δεν τον είχε ανάγκη. Δεν έψαχνε καριέρα, αλλά ήρθε στην Ελλάδα για να προσφέρει αξιοποιώντας την σημαντική ευρωπαϊκή του εμπειρία. Και έχει απόλυτο δίκιο να ισχυρίζεται ότι η αποστολή της Πολιτικής Προστασίας, είναι μια εθνική αποστολή. Τα χιόνια, οι σεισμοί , οι κακοκαιρίες και οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα και νομίζω ότι εσείς γνωρίζεται πολύ καλύτερα από εμένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών.
Τις βιώσατε καλά στο πετσί σας και εσείς και τα στελέχη που κλήθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις επί των δικών σας ημερών. Ο υπουργός αναγνώρισε λοιπόν, ότι πράγματι έγιναν λάθη ως προς τη διαχείριση της Αττικής Οδού και θα σας το πω ευθέως πως η Αττική Οδός θα έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα από ότι έκλεισε, προφανώς, και αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του εγκλωβισμού, όμως, το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό Κράτος αλλά η ίδια η Αττική Οδός, ο παραχωρησιούχος ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοικτό και δεν κατάφερε να το κάνει, στην δε πορεία φάνηκαν και χτυπητές αδυναμίες ως προς την προετοιμασία της Αττικής Οδού για ένα τέτοιο φαινόμενο», είπε.
Σε δεύτερη παρέμβασή του απόψε στη συζήτηση στη Βουλή και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και ύφος της δικής σας εξουσίας το οποίο στιγματίστηκε και ενεγράφη στη συνείδηση του ελληνικού λαού».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγνώμη είναι αναγνώριση ότι κάτι δεν έγινε καλά. «Έγινε από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό. Είπα ξεκάθαρα τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Πιστεύω και σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην επόμενη κρίση δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις ότι δήθεν υπάρχουν τόσα εκχιονιστικά, ότι έχουν καύσιμα, ότι υπάρχει αλάτι. Θα το ψάξει περισσότερο, οφείλει να το κάνει γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του», συμπλήρωσε.
«Όταν ήρθαμε στα πράγματα δεν υπήρχε πολιτική προστασία στη χώρα». Στεγαζόταν, είπε, σε ένα κτίριο που θα ήταν το πρώτο που θα κατέρρεε σε ένα μεγάλο σεισμό. «Αυτή ήταν η πολιτική προστασία που μας παραδώσατε», συμπλήρωσε και σημείωσε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια και από το Νίκο Χαρδαλιά. Πρόσθεσε πως σήμερα «έχουμε στη διάθεσή μας 1,7 δις ευρώ για να αποκτήσουμε υποδομές, τεχνογνωσία και διαδικασίες, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βρεθούμε – είναι βέβαιο – αντιμέτωποι όχι μόνο με ακραία φαινόμενα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και επειδή είμαστε σεισμογενής χώρα».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα μάθουμε από τα λάθη μας όπως πάντα. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Και από την πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση οι πολίτες για ακόμα μια φορά μπορεί να έβγαλαν κάποια συμπεράσματα πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και εγώ το ύφος και το ήθος της εξουσίας».