Skip to main content

Γ. Δραγασάκης: Πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη το χάος εδώ και τρία 24ωρα

«Η πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία 24ωρα ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Κομοτηνής.

Όπως σημείωσε, «δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί χάος από τον χιονιά. Πέρυσι με τη “Μήδεια” είχαμε και πάλι μεγάλες καταστροφές, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για 24ωρα, εγκλωβισμένους ανθρώπου κ.ά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να λάβει τα διδάγματα που πρέπει και να προβλέψει. Όπως από την περυσινή κακοκαιρία δεν έμαθε για τη φετινή. Όπως με την ενέργεια και την ακρίβεια., που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν αποτελούσαν καν θέματα για εκείνη».

Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και τα δημόσια αγαθά, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σ’ ένα παρωχημένο μοντέλο νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης, που ήταν “μόδα” τη δεκαετία του ’90, την εποχή της “Συναίνεσης της Ουάσινγκτον”.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως, βασικών υποδομών, όπως στην ενέργεια, αφαιρούν εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής από το Δημόσιο, αλλά και εργαλεία παρέμβασής του σε καταστάσεις σαν αυτές που ζούμε σήμερα με την ενεργειακή κρίση» επισήμανε.

Όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν τομείς δραστηριότητας της οικονομίας και της κοινωνίας που πρέπει να είναι υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να προστατεύσει τους καταναλωτές εν μέσω ενεργειακής ακρίβειας. «Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έπεσε, αλλά δεν αποτιμώνται όλα στην τιμή μιας μετοχής.

Και βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να ενδιαφέρεται μόνο για τα τιμήματα των παραχωρήσεων που κάνει. Είναι όμως στιγμές που πρωτεύον είναι το συμφέρον της κοινωνίας και όχι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις» είπε.

Ακρίβεια – ενεργειακή κρίση

«Η ακρίβεια είναι κάτι πρόσκαιρο, όπως ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Δυστυχώς όχι, ήρθε για να μείνει» συνέχισε και τόνισε πως μόνο με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορεί αντιμετωπιστεί και βραχυπρόθεσμα, αλλά και ευρύτερα η ακρίβεια: 

«- Αύξηση των εισοδημάτων, ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής. Με αρχή από τον κατώτατο μισθό.
– Ουσιαστική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και των ρυθμιστικών πολιτικών
– Επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης, που ούτως ή άλλως θα γίνει: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε σχεδιάσει για το 2028. Ήρθε ο κ. Μητοτάκης και εντελώς αυθαίρετα την έθεσε για το 2023. Άλλο ένα κρούσμα ανευθυνότητας, της οποίας τα αποτελέσματα βλέπουμε μπροστά μας» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενέργεια, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και όχι πίσω μας, είναι κρίσιμο η κοινωνία να μην μένει αμέτοχη στα κέρδη και να πληρώνει μόνο το κόστος. Είναι κοινωνικά αναγκαίο, λοιπόν, η πράσινη μετάβαση να γίνει με τρόπο που και τα νοικοκυριά, οι δήμοι, οι κοινότητες κοκ να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας.

Αναπτυξιακός Νόμος

Ο κ. Δραγασάκης παρατήρησε πως με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο της ΝΔ, «το βήμα μπροστά που κάναμε εμείς με τον Νόμο του 2016, με στόχο ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, υπονομεύεται από ένα πισωγύρισμα. Στις εποχές των αδιαφανών, χωρίς στόχους και κριτήρια, με εύνοια των λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων, επιδοτήσεων».