Skip to main content

ΚΚΕ: Ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

«Μία νεκρή γυναίκα στην Πιερία και τεράστιες καταστροφές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας άφησαν πίσω τους οι έντονες βροχές και καταιγίδες, στα μέσα του Δεκεμβρίου, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την εγκληματική έλλειψη υποδομών για την προστασία του λαού από τα καιρικά φαινόμενα», καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΟ του ΚΚΕ προσθέτει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα εξής:

«Στη Φθιώτιδα καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης από την υπερχείλιση του Σπερχειού, το νερό έφτασε μέχρι το οδόστρωμα της νέας Εθνικής οδού Ε65 και άνθρωποι απομακρύνθηκαν με βάρκες ακόμη και από στέγες σπιτιών.

Στη Δυτική Αχαΐα πλημμύρισαν σπίτια, αγροικίες και αποθήκες και έγιναν κατολισθήσεις σε σημεία του επαρχιακού δικτύου, ενώ και στην Αιτωλοακαρνανία (ιδίως σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Μακρυνεία) υπήρξαν αντίστοιχα προβλήματα με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί, το επαρχιακό δίκτυο να καταρρεύσει και χωριά να μείνουν χωρίς καμία επικοινωνία. Βιοτεχνικές και κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και στο νομό Πρέβεζας, ενώ αρδευτικά έργα, γέφυρες και δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στη Θεσπρωτία, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, μικροκαλλιεργητές είδαν την παραγωγή μανταρινιών να καταστρέφεται, ενώ στο νομό Ιωαννίνων σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στις μονάδες πέστροφας και στο Μέτσοβο κατέρρευσε η γέφυρα Τριαντάφυλλου στον Αραχθο ποταμό.

Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν σε Ηλεία, όπου απειλήθηκε ξανά λίγο καιρό μετά τις πυρκαγιές και ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ολυμπίας.

Τεράστιες και διαχρονικές ελλείψεις αποστραγγιστικών έργων, μισοκατασκευασμένες και μισοκατεστραμμένες από ανάλογης έντασης καιρικά φαινόμενα, υποδομές, υπερχειλίσεις ποταμών, ακαθάριστα φρεάτια και συνολικά η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στις παραπάνω καταστροφές».

«Αυτό είναι βέβαια το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής κυβερνήσεων, περιφερειών και της Ε.Ε. σε σχέση με τις ανάγκες του λαού για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Πολιτική που εξυπηρετεί και στηρίζει με κρατικό χρήμα, νομικό πλαίσιο, επιδοτήσεις και παντός είδους διευκολύνσεις στο κεφάλαιο για να επενδύσει και πλήρη ανυπαρξία έργων υποδομής και προστασίας με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και στο πλαίσιο της αντιλαϊκής στρατηγικής του κόστους-οφέλους», επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Δεδομένου ότι τα προβλήματα από τη διαχρονική πολιτική εγκατάλειψης των υποδομών και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων στις παραπάνω περιοχές οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο με την πρόσφατη καταιγίδα “Διομήδη”, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο άμεσο και επείγον αίτημα για:

– ενεργοποίηση του “Ταμείου Αλληλεγγύης” της ΕΕ για την πλήρη (100%) αποζημίωση όλων των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων από τις παραπάνω περιοχές χωρίς τους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις αποκλεισμού των πληγέντων και κριτηρίων περικοπής των αποζημιώσεων που το διέπουν;

– πλήρη αποζημίωση των αγροτών για την καταστροφή της παραγωγής τους και του ζωικού κεφαλαίου;

– υλοποίηση τώρα αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος;».