«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Είναι ανάλγητη και επικίνδυνη», τόνισε σε συνέντευξή της, η γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «Υπάρχει στον λαό τεράστια αγωνία και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε ευχολόγια. Ήδη τελείωσε 4 φορές με την πανδημία και γύρω στο Πάσχα θα τελειώσει κι άλλη μια ακόμη φορά. Η κυβέρνηση εξαντλείται σε γενικολογίες μεταθέτοντας την ευθύνη για τη δική της αδυναμία εθνικής διαχείρισης των κρίσεων στον παγκόσμιο χαρακτήρα των κρίσεων, της υγειονομικής, της ενέργειας, της περιβαλλοντικής κ.ό.κ».
Συμπλήρωσε δε ότι «Δεν υπήρξαν μέτρα για τη θωράκιση της υγείας και της ζωής των πολιτών. Δεν έλαβε μέτρα για την αποσυμφόρηση των τόπων συγχρωτισμού (είτε στους εργασιακούς χώρους, είτε στην εκπαίδευση είτε στα μέσα μεταφοράς). Δεν θωράκισε το ΕΣΥ. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στους διαδρόμους γιατί δεν έχουν την νοσηλεία που χρειάζονται και τους αξίζει».
Ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζεται – Εξελισσόμαστε για να αλλάξουμε τη χώρα
Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ακόμη ότι «Με τις αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει τις αρμοδιότητες του αναλογούν. Αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Ο διάλογος συνεχίζεται και είναι συστατικό χαρακτηριστικό μας.».
Δ. Τζανακόπουλος: Εγκληματική αδράνεια οδηγεί σε φτωχοποίηση
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του την αναγκαιότητα να «φύγει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».
«Η παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού δεν φτάνει για να εξηγήσει την εκτίναξη των τιμών στην Ελλάδα», σημείωσε μιλώντας στον «Real FM 97.8».
«Υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ευθύνη της κυβέρνησης για την υπέρογκη αύξηση των τιμών, για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα με τις κινήσεις που έγιναν από τον κ. Χατζηδάκη ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 με την αύξηση των τιμολογίων κατά 12% έως και 15% και με τη διαχείριση του χρηματιστηρίου ενέργειας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «ολιγωρία και αδράνεια» ως προς την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση θεωρεί το φαινόμενο παροδικό και για αυτό δεν συγκροτεί ένα συνολικό και συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπισή του». «Αντίθετα, κάθε 15 μέρες έχουμε και μία νέα “ασπιρίνη” για να αντιμετωπιστεί μια βαρύτατατη “ασθένεια” που επηρεάζει τα οικονομικά των νοικοκυριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χρειάζεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης
Αναφερθείς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόνισε: «χρειάζεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό». «Πρέπει επίσης να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, πράγμα που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των επιδομάτων και θα αυξήσει συνολικά το μέσο μισθό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «διαφορετικά κάθε μήνα που περνά οι εργαζόμενοι θα βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται σε ποσοστό διπλάσιο από τον πληθωρισμό». «Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που αμείβονται με το μέσο μισθό έχουν χάσει περίπου 13,7% της αγοραστικής τους δύναμης», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «ο πληθωρισμός πιέζει κυρίως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα».
Ερωτηθείς για τις συνολικές επιδόσεις της οικονομίας, σχολίασε: «μέσα στην τριετία 2020-2021 η Ελλάδα είχε συνολικά την έβδομη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη». «Το 2020 δε είχε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση», ανέφερε. «Η Ελλάδα έχασε εθνικό ακαθάριστο προϊόν μέσα σε αυτήν την τριετία, περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες. Ακόμα και αυτή η ανάκαμψη που ήρθε το ’21 είναι ανισομερής, διευρύνει τις ανισότητες και μειώνει τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική δέσμη πολιτικών
«Χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική δέσμη πολιτικών προκειμένου να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση των διαρκώς διευρυνόμενων ανισοτήτων και της φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών πόρων από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, προς τις μικρές και μεσαίες».
Δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ
Όσον αφορά το μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον των τραγικών συνεπειών της διαχείρισης που έχει επιλέξει στην πανδημία». «Δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ, δεν δίνει συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, έχει παραιτηθεί από την ιχνηλάτηση, έχει παραιτηθεί από τη μισθολογική ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο πλέον πλήττεται στο ίδιο του το ηθικό», υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Στα σχολεία ο ιός θερίζει. Έχουμε φτάσει τα 40.000 κρούσματα, το 20% των σχολικών μονάδων έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν εξαιτίας του αδιανόητου πρωτοκόλλου της κ. Κεραμέως για το 50%+1, το οποίο έχει οδηγήσει σε ένα απίστευτο κύμα διασποράς μεταξύ μικρών παιδιών», πρόσθεσε.
«Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και οι νεκροί είναι διπλάσιοι ανά εκατομμύριο κατοίκων από το μέσο όρο της ΕΕ», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες σχεδιάζει το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων».
«Από την πλευρά μας, θα ενισχύαμε πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας», επανέλαβε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αντικρούοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για δήθεν διπλασιασμό των ΜΕΘ: «η κυβέρνηση μετρά ως κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια που δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως ΜΕΘ επειδή δεν έχουν ούτε το προσωπικό ούτε τις κατάλληλες υποδομές». Σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγάλη θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ανέφερε: «αυτή τη στιγμή το 70% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κοντά στο 20% με 25%». «Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν μας λέει πόσοι είναι οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.
Κάνοντας λόγο για «εγκληματική διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε: «η κυβέρνηση έχει πλέον πετάξει λευκή πετσέτα». «Γι’ αυτό επιμένουμε: αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.