Skip to main content

Στίγμα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας οι διώξεις δημοσιογράφων

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό απειλούν να αμαυρώσουν οι αλλεπάλληλες διώξεις δημοσιογράφων καθώς όλο και περισσότερα διεθνή όργανα και δημοσιογραφικές ενώσεις εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και προειδοποιούν εμμέσως για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η καινοφανής πρακτική στη κατάταξη τη χώρας στους σχετικούς διεθνείς δείκτες.

Η πιο ανησυχητική αντίδραση στην επαναλαμβανόμενη πρακτική των κλήσεων  δημοσιογράφων σε απολογία, με την ιδιότητα των κατηγορουμένων για όσα δημοσίευσαν σε ερευνητικά ρεπορτάζ τους, ήρθε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα η Πλατφόρμα για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (Safety of Journalists Platform) κατέταξε την δίωξη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου στο 2ο επίπεδο απειλής όπου περιλαμβάνονται «σοβαρές απειλές για την ελευθερία του Τύπου» και «καταχρήσεις τις δικαστικής ή άλλης εξουσίας με στόχο την υπαγόρευση του περιεχομένου των ΜΜΕ και την ποινικοποίηση ΜΜΕ ή δημοσιογράφων». Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγράφεται συγκεκριμένα ότι η «πηγή της απειλής» στην υπόθεση δίωξης της Ελληνίδας δημοσιογράφου είναι το ίδιο το «κράτος» και γίνεται ευθέως λόγος για «παρενόχληση και εκφοβισμό δημοσιογράφων».

Ελεύθερη πτώση της χώρας στην διεθνή κατάταξη ελευθερίας του Τύπου

 

Σοβαρότατες ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασαν, όμως, και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Σε μία κάθε άλλο παρά τιμητική ανάρτηση για την Ελλάδα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογράμμισαν ότι η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννης Παπαδάκου «μοιάζει πολιτικά υποκινούμενη» και «επιχειρεί να φιμώσει τη δημοσιογραφία δημόσιου συμφέροντος». Σε αυτό το πλαίσιο η οργάνωση ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τερματιστούν οι δικαστικές διώξεις τις και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «παραληρηματικές».

Σημειώνεται ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τον πιο έγκυρο δείκτη ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο. Την προηγούμενη χρονιά η Ελλάδα κατρακύλησε στην 70η θέση σε σύνολο 180 χωρών εξαιτίας του αρνητικού αντίκτυπου της «Λίστας Πέτσα» αλλά και της εντολής που δόθηκε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να μην προβληθεί το βίντεο από το «κορωνογλέντι» της Ικαρίας παρουσία του πρωθυπουργού. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη και από την Πολωνία και η προειδοποιητική ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα καθιστά προφανές ότι επίκειται νέα πτώση της χώρας στη σχετική κατάταξη εάν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές. Μάλιστα είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί το 2022 η Ελλάδα σε χαμηλότερη θέση ακόμη και από το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου (76ο στον σχετικό δείκτη) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Φυλακίσεις δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκή χώρα;

 

Πολύ σκληρή γλώσσα για τη δίωξη των δημοσιογράφων χρησιμοποίησε όμως και το Διεθνές Ινστιτούτου Τύπου (IPI). To αναγνωρισμένο διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων που υπερασπίζεται εδώ και 70 χρόνια την ελευθερία του Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του «για τη φύση των κατηγοριών και τη σχέση τους με την ερευνητική δημοσιογραφία». Προειδοποίησε δε ότι το ενδεχόμενο φυλάκισης δημοσιογράφων σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «εγείρει δικαιολογημένες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου».