Skip to main content

Στο «τιμόνι» της Ευρωβουλής: Από τη Σιμόν Βέιγ σε μια πολέμια των αμβλώσεων;

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Η 43χρονη Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα αναμένεται να γίνει η τρίτη γυναίκα στα χρονικά που θα εκλεγεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αντίθετα με την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ευρωβουλής, Σιμόν Βέιγ, η ίδια αντιμάχεται τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση.  

Το 1979 το ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρό του. Ήταν η Γαλλίδα, Σιμόν Βέιγ, επιζήσασα του ναζιστικού κολαστηρίου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, η οποία έγινε διάσημη χάρη στην τιτάνια μάχη που έδωσε ως υπουργός Υγείας για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα της. Αψήφησε τις ακροδεξιές και αντισημιτικές απειλές κατά της ζωής της και δεν έκανε πίσω ούτε όταν βουλευτές της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, στο πλαίσιο θυελλωδών συνεδριάσεων διάρκειας τριών ημερών, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις «ναζιστικό» και της καταλόγισαν ότι «ρίχνει τα παιδιά στα κρεματόρια». Έτσι, χάρη και στη στήριξη των σοσιαλιστών και κομμουνιστών βουλευτών της αντιπολίτευσης πέτυχε να κυρωθεί τον Ιανουάριο του 1975, επί προεδρίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και πρωθυπουργίας Ζακ Σιράκ, ο πρωτοποριακός για την εποχή νόμος για την εθελούσια διακοπή της κύησης. Το νομοθέτημα που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «νόμος Βέιγ» (loi Veil) δίχασε τότε την ανδροκρατούμενη κοινωνία αλλά σήμερα η γαλλική κοινή γνώμη, άνδρες και γυναίκες, δεξιοί και αριστεροί, αναγνωρίζουν ότι η θαρραλέα πολιτικός, που έφυγε από τη ζωή το 2017, υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της χώρας τους.

Η Σιμόν Βέιγ προηγήθηκε σε τέτοιο βαθμό της εποχής της που το 1976, παρότι καπνίστρια -τότε- η ίδια, προώθησε τον πρώτο αντικαπνιστικό νόμο της Γαλλίας ο οποίος προέβλεπε απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους, επέβαλε περιορισμούς στις διαφημίσεις καπνού και υποχρέωνε τις καπνοβιομηχανίες να τοποθετούν προειδοποιητικά μηνύματα στα πακέτα των τσιγάρων. Σε μια εποχή που όλα αυτά δεν θεωρούνταν και τόσο αυτονόητα πίστευε ότι οι άνθρωποι έχουν, βέβαια, κάθε δικαίωμα να καπνίζουν αλλά και οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να τους προειδοποιούν για τους κινδύνους.  

Η ιστορία, η τύχη αλλά και οι αντιφάσεις της ευρωπαϊκής οικογένειας τα έφεραν, όμως, έτσι ώστε για τρίτη γυναίκα πρόεδρος της ευρωβουλής (στον προεδρικό θώκο είχε εκλεγεί το 1999 η επίσης Γαλλίδα, Νικόλ Φοντέν) να προαλείφεται μια πολιτικός που δεν υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η συντηρητική Ρομπέρτα Μετσόλα εκτελεί ήδη χρέη μεταβατικής προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του Νταβίντ Σασόλι και αναμένεται την Τρίτη 18 Ιανουαρίου να αναδειχθεί πρόεδρος με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την ανοχή, ενδεχομένως, των Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Όμως στο παρελθόν έχει καταψηφίσει στην ευρωβουλή σειρά διατάξεων για τις αμβλώσεις μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της χώρας της που αντιμάχονται τα δικαιώματα των γυναικών στην επιλογή διακοπής της κύησης. Η ίδια διαβεβαιώνει, πάντως, ότι αν εκλεγεί πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα σεβαστεί την πλειοψηφία που στηρίζει αναφανδόν το δικαίωμα στην άμβλωση. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα έλεγε για όλα αυτή η Σιμόν Βέιγ…