Skip to main content

Πρ. Παυλόπουλος: Από την Τουρκία όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε

Μηδενικό εφησυχασμό απέναντι στην Άγκυρα συνέστησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του, εκτιμώντας πάντως πως η γειτονική χώρα «δεν θα αποτολμήσει ένα θερμό επεισόδιο».

«Από την Τουρκία όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ποτέ, ιδιαίτερα με έναν Ερντογάν που βρίσκεται σε τεράστιες δυσκολίες και σε ό,τι αφορά την οικονομία και σε ό,τι αφορά τη δική του πολιτική φυσιογνωμία» σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε – μετά την ολοκλήρωση της θητείας του – στο newsbomb.gr. Παρατήρησε ακόμη πως ο Τούρκος πρόεδρος «αισθάνεται παγιδευμένος» αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα επιχειρήσει ένα θερμό επεισόδιο. Όπως εξήγησε, ο λόγος που δεν θα το κάνει είναι διότι γνωρίζει πως «θα πάρει άμεση και αποστομωτική απάντηση» από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που υπερέχουν τόσο λόγω του προσωπικού όσο και λόγω του εξοπλισμού τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην «επεισοδιακή» συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα τον περασμένο Απρίλιο, τονίζοντας πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» και «στήριξε την πάγια εθνική θέση». Υπενθύμισε ακόμη ότι «την πρώτη απάντηση καθαρή την πήρε η Τουρκία» από τον ίδιο «στο Προεδρικό Μέγαρο τον Δεκέμβριο του 2017 στο πιο υψηλό επίπεδο απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη πως «είναι η πιο κατάλληλη για την Ελλάδα να προσφύγει στη Χάγη για το θέμα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ» και αυτό γιατί «έχουμε από το 2016 σύμμαχο την πολύ σημαντική απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης που θεωρεί ότι όλα τα νησιά ακόμη και οι βραχονησίδες έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη».

Για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στα όσα εκτυλίχθηκαν με φόντο το δημοψήφισμα του 2015 και στους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Εστίασε στο κρίσιμο τηλεφώνημα που είχε ο ίδιος με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τόνισε πως «είναι λάθος να πιστεύουν ορισμένοι ότι μετατράπηκε το ‘όχι’ σε ‘ναι’».

«Η άποψή μου ήταν σαφής και δεδηλωμένη. Δεν σήμαινε το δημοψήφισμα ‘μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη’. Το δημοψήφισμα ήταν πάνω σε μία συγκεκριμένη πρόταση… Αυτό επαναλήφθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και από κοινού είπαμε ότι το δημοψήφισμα δεν σήμαινε ότι η Ελλάδα επέλεγε τον δρόμο εξόδου από την Ευρωζώνη» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Από όλα αυτά, εκείνο που απομένει είναι τι ήταν εκείνο που ζητούσε ο ελληνικός λαός. Είναι λάθος να πιστεύουν ορισμένοι ότι μετατράπηκε το ‘όχι’ σε ‘ναι’, δεν υπήρξε ‘όχι’ στην Ευρωζώνη».

Είπε επίσης πως «η απόφαση για να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν της κ. Μέρκελ» και επισήμανε πως η ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν λάθος, διότι «ήρθε στην Ευρώπη και ασχολήθηκε με το ευρώ ενώ δεν γνώριζε για το ευρώ».

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σε ερώτηση σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσμη φάση», καθώς «δεν έχει τελειώσει η ιστορία της πανδημίας και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ένα υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που αφορά την κοινωνία ολόκληρη».

Χαρακτήρισε αποδεκτή την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εφόσον τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας και όταν αυτή είναι επιβεβλημένη εξαιτίας της έκτασης της πανδημίας.

naftemporiki.gr