Για ένα «νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας» μεταξύ Αθήνας και Σόφιας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια κοινών του δηλώσεων με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κιρίλ Πετκόφ.
«Διαπίστωσα ότι έχουμε κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλά θέματα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, σημειώντας πως οι δύο χώρες δεν είναι μόνο γείτονες, αλλά είναι και σύμμαχοι και εταίροι. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παραγωγικές τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Πετκόφ για το εμπόριο, τις υποδομές, τις μεταφορές και την ενέργεια ενώ αναφερόμενος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB είπε πως περνάει στο τελικό στάδιο.
«Η πορεία κατασκευής του ξεπέρασε τις δυσκολίες, περνά πια στο τελικό στάδιο. Συμφωνήσαμε και οι δύο πλευρές να βοηθήσουν ώστε ο αγωγός να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Είναι ένα κοινό στοίχημα» είπε συγκεκριμένα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία. «Δεσμεύθηκα ότι θα καταλήξουμε σε ακριβές χρονοδιάγραμμα. Είναι θέμα μηνών», πρόσθεσε ενώ και οι δυο ηγέτες σημείωσαν τα δυο κράτη έχουν κοινές ανάγκες στην ενέργεια και είναι θετικό που η κατανάλωση του ηλεκτρικού είναι αυξημένη στην Ελλάδα το καλοκαίρι και στη Βουλγαρία το χειμώνα.
Για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρούμενος που ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δίνει μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Επίσης δήλωσε πως η πορεία των δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη είναι προς το συμφέρον όλων και για αυτό η Ελλάδα την στηρίζει «χωρίς να ξεχνάμε ότι οφείλουν αυτά τα κράτη να εκπληρώσουν τα κριτήρια με πρώτο τι σχέσεις καλής γειτονίας».
Για το προσφυγικό είπε επίσης ότι οι προκλήσεις είναι κοινές ενώ μίλησε και για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.
«Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες»
Μετά από ερώτηση για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και η γειτονική χώρα έχει δυο επιλογές. Η μία – όπως είπε – είναι της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες, της αποκλιμάκωσης της έντασης, της παύσης των προκλητικών ενεργειών «στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το αδιανόητο casus belli».
Σε αυτή την περίπτωση – συνέχισε ο πρωθυπουργός – «εμείς θα είμαστε οι πρώτοι υπέρ της πλήρους εναρμόνισης των ευρωτουρκικών σχέσεων γιατί πρώτοι θα ωφεληθούμε».
Είπε επίσης ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πως και οι δυο χώρες τα προστατεύουν αποτελεσματικά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.