Skip to main content

Ανδ. Ξανθός: Αδικίες εις βάρος εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία

Αδικίες καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζόμενους στον χώρο της Δημόσιας Υγείας. 

Ο κ. Ξανθός απηύθυνε Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Εσωτερικών, Μ. Βορίδη και Υγείας, Θ. Πλεύρη με την υποστήριξη 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας εκτός άλλων ότι, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει το αρνητικό κοινωνικό κλίμα για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, με κινήσεις «αναγνώρισης» και «επιβράβευσης» των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής».

Η ερώτηση του κ. Ξανθού

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αντιστρέψει το αρνητικό κοινωνικό κλίμα για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, με κινήσεις «αναγνώρισης» και «επιβράβευσης» των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής». Καταβάλλει  έκτακτη οικονομική  ενίσχυση ίση με το ½ του μισθού  σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ, με βάση  την  τροπολογία  (αρ. 61) του ν. 4872/2021 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 247/10.12.2021).

Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιου τύπου περιστασιακές παροχές δεν έχουν καμιά σχέση με το αίτημα της σοβαρής αναβάθμισης των μισθολογικών αποδοχών των υγειονομικών και του υπόλοιπου του προσωπικού του ΕΣΥ, συνοδεύονται ταυτόχρονα από διακρίσεις και αδικίες ανάμεσα σε εργαζόμενους που προσφέρουν υπηρεσίες στο  ευρύτερο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. 

Πιο συγκεκριμένα, αποκλείονται συστηματικά από τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις οι λειτουργοί δημόσιας υγείας, δηλαδή οι γιατροί δημόσιας υγείας, οι επόπτες δημόσιας υγείας και οι επισκέπτες υγείας των οποίων ο ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Ως λειτουργούς δημόσιας υγείας εννοούμε τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ, τους επόπτες δημόσιας υγείας και τους επισκέπτες υγείας  της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, των  Δήμων, των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Αυτοδιοικήσεων- αεροϋγειονομείο Ελ. Βενιζέλος, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των υγειονομικών ελέγχων σε σχολεία, βρεφονηπιακούς, γηροκομεία, λιμάνια, καταστήματα εστίασης, αγορές τροφίμων, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικά καταλύματα, κατασκηνώσεις, συγκοινωνίες κλπ.

Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες υγείας των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας εργάζονται από την αρχή της πανδημίας σε εξαντλητικούς ρυθμούς ως υπεύθυνοι για την ενημέρωση του πληθυσμού ευθύνης τους, την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων και εγκυκλίων, την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων, την ιχνηλάτηση επαφών (παράλληλα με την Πολιτική  Προστασία), τον έλεγχο των πυλών εισόδου της χώρας.

Εκτός από την πολύωρη, εκτός ωραρίου εργασία τους, ειδικά οι γιατροί Δημόσιας Υγείας των υπηρεσιών των ΟΤΑ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (αεροϋγειονομεία κ.ά) επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα μετακίνησης για την άσκηση των έκτακτων καθηκόντων τους για τα οποία πολλές φορές δεν λαμβάνουν αποζημίωση.

Πέρα όμως από τις προαναφερθείσες κατηγορίες υγειονομικού προσωπικού, που υπάγονται και σε δομές του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας απέκλεισε από την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης και άλλες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της πανδημίας Covid-19.

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι των Υγειονομικών Περιφερειών και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας καθώς και οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.ΨΥ.Ε.) δεν προβλέπεται να λάβουν το σχετικό έκτακτο επίδομα. Η ΕΚΕΨΥΕ μάλιστα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας στις 9/12/2021 σε συνέχεια και της αντίστοιχης παρέμβασης της ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας την συμπερίληψή τους στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, καθότι ο συγκεκριμένος δημόσιος φορέας καλύπτει τις ίδιες ανάγκες με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ.  

Επειδή, οι διακρίσεις ανάμεσα στο υγειονομικό επιστημονικό προσωπικό δε συνάδουν με ένα σχέδιο ενδυνάμωσης του δημοσίου συστήματος υγείας.

Επειδή, το ηθικό των εργαζομένων χρειάζεται έμπρακτη στήριξη  χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί : 

1. Θα υπάρξει πολιτική συνεννόηση ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των λειτουργών δημόσιας υγείας; 

2. Θα υπάρξει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εφαρμοστεί δικαιότερα το μέτρο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης  του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος υγείας και της Δημόσιας Υγείας;».