Για «έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» έκανε λόγο σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
Επιρρίπτοντας ξεκάθαρα τις ευθύνες στην κυβέρνηση, είπε ότι «ζούμε καθημερινά μια εκατόμβη νεκρών και είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός για το 2022 που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση, ήδη προβλέπει 10 δισ. δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω πανδημίας».
Μιλώντας στο «Κόκκινο 105.5 FM», με αφορμή την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, ανέφερε ότι «Θυμόμαστε όλοι πριν λίγες μέρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα με πολύ επιθετικό ύφος, ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη πως υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα σε όσους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που είναι σε ΜΕΘ».
«Μέχρι τότε ξέραμε ότι το ακριβώς αντίθετο έλεγαν όσοι άνθρωποι ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότιένας ασθενής που διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία πιθανότητα σωτηρίας», συμπλήρωσε.
«Από προχθές όμως ξέρουμε κάτι τελείως διαφορετικό: ήδη από τον περασμένο Μάιο ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είχε στα χέρια του επιστημονική μελέτη των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι στο 87%», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Πρόσθεσε δε ότι «ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι το 38,5% από το σύνολο των απωλειών που τέθηκαν προς μελέτη, είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν εάν η κατάσταση στο ΕΣΥ ήταν καλύτερη, εάν δεν είχαμε την πίεση και τις ελλείψεις που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα στο σύστημα υγείας».
Αναφερθείς στη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόνισε ότι «ο κ. Οικονόμου είπε πάρα πολλά, για να μην απαντήσει όμως στα δύο κρίσιμα: εάν διαψεύδει ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τη συγκεκριμένη μελέτη πολύ καιρό πριν κάνει αυτή τη ντροπιαστική δήλωση στη Βουλή και –επί της ουσίας- να μας πει τι έκανε η κυβέρνηση, από τη στιγμή που γνώριζε τη μελέτη, ώστε να ανταποκριθεί στις τεράστιες ελλείψεις που αυτή αποτύπωνε στο σύστημα υγείας».
«Το γεγονός ότι στο τέταρτο πια κύμα της πανδημίας ζούμε καθημερινά μια εκατόμβη νεκρών και είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, είναι ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι κάτι στο οποίο οδηγηθήκαμε με πολιτική επιλογή, επιλογή να μην κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
«Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ, εν μέσω πανδημίας, έχει 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019», επανέλαβε και σημείωσε ότι «υπάρχουν επίσης 800 γιατροί που έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους για πρόσληψη και βρίσκονται στη λίστα αναμονής, οι οποίοι θα μπορούσαν άμεσα να προσληφθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Ανέφερε ακόμα ότι «το αδιέξοδο που ζούμε στην πανδημία ενισχύθηκε βέβαια από την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, αλλά και από την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τάξη σε σχέση με πριν την πανδημία αλλά και από τη σημερινή διαδικασία συγχώνευσης τμημάτων που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό παιδιών μέσα στην τάξη».
Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση που ζούμε σήμερα ήταν επιλογή της κυβέρνησης «ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι ότι έχουμε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία–την ίδια στιγμή που ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης των κ. Τσιόδρα και Λύτρα, είναι η τεράστια ανισότητα που υπάρχει μεταξύ της νοσηλείας σε ΜΕΘ στην Αττική και της νοσηλείας σε ΜΕΘ στην περιφέρεια». «Όπου σε κάποιες περιπτώσεις το ΜΕΘ μάλλον πρέπει να μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί δεν υπήρχε το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ήταν απλές κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ για να “βγαίνει” η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Πρόσθεσε επίσης ότι «αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι ακόμα και τώρα ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία είναι εκτός της μάχης, ουσιαστικά βγάζοντας κέρδη στις πλάτες της κοινωνίας».
10 δισ. δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω πανδημίας
Στο πεδίο της οικονομίας, επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός για το 2022 που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση, ήδη προβλέπει 10 δισ. δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω πανδημίας». «Σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση “κόβει” 820 εκ. ευρώ από τη δημόσια υγεία και 1,7 δισ. από τον κοινωνικό προϋπολογισμό», τόνισε, λέγοντας ότι «την ίδια στιγμή, έχει κάνει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ ενώ για το ’21 η χώρα θα έπρεπε να έχει απορροφήσει 2,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τελικά φαίνεται ότι θα απορροφήσει μόλις 150 εκ. ευρώ».
«Δικό μας μέλημα είναι να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για να νικήσει η ζωή και να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.