Ξεκίνησε στη Βουλή στη Βουλή η 5νθημερη μάχη για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία και θα κορυφωθεί το Σάββατο με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετά τις ομιλίες θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, η οποία παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στο θετικό momentum της οικονομίας εστιάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφήνοντας παράθυρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης, μετά και τα στοιχεία για την ισχυρή ανάπτυξη του γ’ τριμήνου. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως η ελληνική οικονομία έδειξε ισχυρά αντισώματα στην πανδημία. Στο «καυτό» θέμα του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση μιλά για διπλή ενίσχυση το 2022, με την πρώτη αύξηση να καταβάλλεται την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν θα μπουν πρόσθετοι φόροι το 2022, ενώ μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων παραμένουν σε ισχύ.
Σφοδρά πυρά στους χειρισμούς που γίνονται στο πεδίο της οικονομίας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις πρωτοφανείς ανατιμήσεις. Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αύξησή του στα 800 ευρώ.
Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ανάπτυξη 6,9% φέτος από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025 και 6,1% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022. Επιπλέον, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 11,7%, 1,6% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%.
Παράλληλα, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι το 2021 θα αυξηθούν κατά 11,7% φέτος και 21,9% το 2022 καθώς καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των κεφαλαίων που θα αρχίσουν να εισρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εξαγωγές το 2021 θα αυξηθούν κατά 14,1% φέτος και 11,1% το 2022. Χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020, σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021. Στον προϋπολογισμό εκτιμάται ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 15,9% το 2021 και στο 14,2% το 2022.
Οι εισηγητές και η διαδικασία
Γενικοί εισηγητές έχουν οριστεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος από τη ΝΔ, η Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ,ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ,ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.
Ειδικοί εισηγητές έχουν οριστεί,από τη ΝΔ οι Θόδωρος Καράογλου, Μανώλης Κόνσολας, Διονύσης Σταμενίτης και Ιάσων Φωτήλας, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ανδρέας Ξανθός, Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος, από το ΚΙΝΑΛ οι Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργος Μουλκιώτης, από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, από την Ελληνική Λύση ο Κώστας Χήτας και από το ΜέΡΑ25 ο Γιώργος Λογιάδης.
Με βάση την οργάνωση της συζήτησης, όπως έχει αποφασιστεί στην Διάσκεψη των Προέδρων, σήμερα θα ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων. Με την έναρξη της συνεδρίασης, θα «ανοίξει» και ο κατάλογος εγγραφής των βουλευτών οι οποίοι θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας συζήτησης του Προϋπολογισμού, Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, οι εργασίες της Ολομέλειας θα ξεκινήσουν με κύκλο έξι ομιλητών-βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα. Αμέσως μετά -και έως τη λήξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού- θα διεξάγεται σε 12μελείς κύκλους ομιλητών-βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Στη συζήτηση θα παρεμβαίνουν με ομιλίες οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης.
naftemporiki.gr