Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Το σχέδιο για «ασφαλή Χριστούγεννα» βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, που εστιάζει στην τήρηση των μέτρων για να μείνουν τα σχολεία και τα καταστήματα ανοιχτά. Το γεγονός ότι υπάρχει τις τελευταίες ημέρες βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ωστόσο δεδομένο είναι πως η πορεία των σκληρών δεικτών της πανδημίας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700, ενώ μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες 184 έχασαν τη ζωή τους.
Δεδομένο είναι πως καμία συζήτηση δεν γίνεται για χαλάρωση του πλαισίου την εορταστική περίοδο και έτσι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα κάνουν γιορτές δύο … ταχυτήτων. Ειδικότερα η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης απαγορεύεται για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», ενώ στους ανοιχτούς χώρους επιτρέπεται μόνο με rapid ή μοριακό τεστ. Με τεστ γίνεται και η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα όσων πολιτών δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση και επιτήρηση των μέτρων στις Εκκλησίες και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι και το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί εν όψει των εορτών. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως είναι σημαντικό να υπάρξει παρότρυνση – και μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο- ώστε να κάνουν οι πολίτες το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία αλλά και να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να σημειωθεί πως τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς θα τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα.
Σφίγγει ο κλοιός για τους άνω των 60
Δύο νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή για τους πολίτες άνω των 60 ετών που είτε παραμένουν ανεμβολίαστοι είτε καθυστέρησαν την αναμνηστική δόση. Ειδικότερα προβλέπονται:
1. Από τη Δευτέρα θα μπει σε εφαρμογή η ρύθμιση που προβλέπει πως το πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους των πολιτών άνω των 60 θα έχει διάρκεια έως και επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Συνεπώς όσοι μέσα στο διάστημα αυτό δεν έκαναν την αναμνηστική δόση, θα χάσουν τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς και στις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Δηλαδή δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.Παράλληλα, θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για την προσέλευση στη δουλειά τους, καθώς και για την είσοδο σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια. Πρόσβαση χωρίς έλεγχο θα έχουν μόνο στα σούπερ μάρκετ, στα λοιπά καταστήματα αγοράς τροφίμων και στα φαρμακεία.
2. Από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες απειλούνται περισσότερο από την πανδημία, καθώς νοσούν βαρύτερα.
Να σημειωθεί εδώ πως τα μηνύματα από το «μέτωπο» των εμβολιασμών είναι θετικά, καθώς παρατηρείται μια αύξηση της συμμετοχής των πολιτών. Μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες προγραμματίστηκαν 210.739 ραντεβού για την πρώτη δόση, εκ των οποίων 87.926 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Κλείστηκαν επίσης 1.482.402 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων 482.267 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση του ενήλικου πληθυσμού φτάνει το 78,4% και με δύο δόσεις το 73,9%. Μάλιστα η εμβολιαστική κάλυψη των 60 και άνω με πρώτη δόση ανέρχεται στο 84,4% και αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού στο 86,2%.
Πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας
Να δοθούν εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός εντατικής, για τις «σκιές» στη διαχείριση της λίστας αναμονής και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ ζητά, με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός. Όπως τονίζεται η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και η πλήρης αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών περίθαλψης έχει ρίξει τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών, αφήνοντας δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή, επιδεινώνοντας τη διεθνή θέση της χώρας στους «σκληρούς δείκτες» της υγειονομικής κρίσης και κυρίως στην θνησιμότητα σε εβδομαδιαία βάση.
Παράλληλα εξαπολύονται βέλη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς σημειώνεται πως «παρακολουθεί με προκλητική αδράνεια και ολιγωρία την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για να αποτρέψει την ολοσχερή λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με Covid-19 αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα».