Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Οι συμμαχίες, τα εσωκομματικά πυρά και η επόμενη ημέρα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Κόκκινο χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς μια …ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου οι τόνοι μεταξύ Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Παπανδρέου ανεβαίνουν. Την Κυριακή κρίνεται η ηγεσία του κόμματος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει εξασφαλίσει προβάδισμα από τον πρώτο γύρο και τον Ανδρέα Λοβέρδο να στέλνει καθαρό μήνυμα στήριξης.

Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος – ο οποίος είχε τερματίσει τρίτος στην εσωκομματική κούρσα με μικρή απόσταση από τον κ. Παπανδρέου – ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επειδή  είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Οι άλλοι τρεις μονομάχοι – ο Π. Χρηστίδης, ο Χ. Καστανίδης και ο Π. Γερουλάνος – δεν έδειξαν με σαφήνεια προς συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί ένα κομμάτι των ψηφοφόρων τους. Για παράδειγμα, τον Π. Χρηστίδη ψήφισε ένα κομμάτι της νεολαίας, που εκτιμάται ότι μπορεί πιο εύκολα να κοιτάξει προς τον Ν. Ανδρουλάκη. Την ίδια στιγμή το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου εστιάζει  προς τους ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τους Χ. Καστανίδη και Π. Γερουλάνο.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον θα έχει όχι μόνο ποιος από τους δύο υποψήφιους θα κόψει πρώτος το νήμα, αλλά και ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ τους. Αυτό είναι όχι μόνο θέμα εντυπώσεων, αλλά και ουσίας για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες την επόμενη ημέρα του κινήματος.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε ποσοστό 36.88% και 99.120 ψήφους. Ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 27.97% και 75.183 ψήφους, ενώ τρίτος έκοψε το νήμα ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25.98% και 69.827 ψήφους. Ο Παύλος Χρηστίδης πήρε 3.25% και 8.733 ψήφους, ο Παύλος Γερουλάνος 2.99% και 8.027 ψήφους και ο Χάρης Καστανίδης 2.94% και  7.908 ψήφους.

Μπρα ντε φερ Ανδρουλάκη – Παπανδρέου

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν πάντως ανεβεί στο εσωκομματικό πεδίο του Κινήματος Αλλαγής. Ο Γ. Παπανδρέου απέκλεισε το  ενδεχόμενο να μην κατέβει στο δεύτερο γύρο, λέγοντας ότι του έχει ζητηθεί πολλές φορές να παραιτηθεί στο παρελθόν, αλλά – όπως είπε – έχει παράδοση ευθύνης» να δώσει τη μάχη.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε βέλη στον Ν. Ανδρουλάκη, σημειώνοντας  μεταξύ άλλων ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές θέσεις του συνυποψήφιου του σε πολλά θέματα, ούτε την πραγματική ιδεολογική του τοποθέτηση. «Δεν ξέρω πού τοποθετείται ιδεολογικά. Ρωτήστε τον» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, λέγοντας ότι ο συνυποψήφιός του, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το 2012, είχε αποδεχθεί στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διορισμούς με τη συμφωνία 4-2-1 καταργώντας – στην ουσία – την αξιολογική μεταρρύθμιση του open.gov.

O Nίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως πρόκειται για fake news, καθώς συμφωνήθηκε αυτό από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012 και ο ίδιος εξελέγη γραμματέας έναν χρόνο αργότερα, το 2013.

«Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news» υπογράμμισε. Όσον αφορά στα «βέλη» πως εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, απάντησε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων.

Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα παίξουν κομβικό ρόλο την επόμενη ημέρα. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι  νέες ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής έχει ανοίξει μια ευρύτερη  συζήτηση – σε περίπτωση επικράτησής του στον δεύτερο γύρο – για το ποιο πρόσωπο θα μπει μπροστά στις κοινοβουλευτικές μάχες. Δεδομένο είναι πως το πιο κρίσιμο πόστο είναι αυτό του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο θα παρεμβαίνει και στις «μονομαχίες» Μητσοτάκη – Τσίπρα).

Η ονοματολογία έχει φουντώσει, ωστόσο ειδήσεις σε αυτό το μέτωπο θα υπάρχουν μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα σημαντικό ρόλο στις κοινοβουλευτικές μάχες αναμένεται να  διαδραματίσει ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά και πρόσωπα από τη γενιά των 40ρηδων, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (που είναι κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη), αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης. Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Κωνσταντινόπουλος πρόσφατα σημείωσε πως δεν θα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γιατί υπάρχουν πιο άξιοι συνάδελφοι.