Skip to main content

Εξεταστική: Ξανά στην ατζέντα η κλήση Πέτσα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Στο τραπέζι των συζητήσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αναμένεται να τεθεί και πάλι η κλήση του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιου Πέτσα, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για την κατανομή των κρατικών χρηματοδοτήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της λεγόμενης «Λίστας Πέτσα».

Από τη σύμβαση της εταιρείας Initiative που ανέλαβε τη διεκπεραίωση των χρηματοδοτήσεων για λογαριασμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αλλά και από τις καταθέσεις των μαρτύρων, προέκυψε σειρά ευρημάτων, που, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ενισχύουν το αίτημα να περάσει τελικά τις πύλες της Εξεταστικής Επιτροπής ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός για τα ΜΜΕ και νυν υφυπουργός Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, η κατάθεση της επίμαχης σύμβασης (μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Initiative), αλλά και σειρά εγγράφων που τέθηκαν σε γνώση της επιτροπής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή των Μέσων Ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν, αλλά και η κατανομή των ποσών, δεν έγιναν από την ανάδοχο εταιρεία, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επιστολή της προς την κυβέρνηση η Initiative αναφέρει ρητώς ότι η ίδια έλαβε εντολή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. «Έχουμε προβεί στη διαβίβαση όλων των εντολών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως ορίζονται στη Σύμβαση που μας γνωστοποιήσατε για εκτέλεση» σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετικό έγγραφο. Διευκρινίσεις για το ποιος συνέταξε τη λίστα των χρηματοδοτήσεων και με ποια κριτήρια θα ζητηθούν πάντως την ερχόμενη Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή κατά την εξέταση του εκπροσώπου της εταιρείας Initiative Μιχάλη Γκάλγκου.

Θέματα προς διερεύνηση που χρήζουν απαντήσεων από πολιτικά πρόσωπα ανέκυψαν όμως και από την κατάθεση του προέδρου της Επιτροπής Παραλαβής (ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) της σύμβασης, Ιορδάνη Γιαμουρίδη, ο οποίος δήλωσε άγνοια και αναρμοδιότητα για κάθε επίμαχο ζήτημα που σχετίζεται με την επιλογή των ΜΜΕ προς χρηματοδότηση, αλλά και τα ποσά που τους χορηγήθηκαν. Μάλιστα, σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα για το αν τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης και αν το αρμόδιο υπουργείο «έλεγχε, καθοδηγούσε και ενέκρινε τις πράξεις της εταιρείας», ο κ. Γιαμουρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω και δεν ξέρω αν ήταν και δουλειά μου να γνωρίζω», επιβεβαιώνοντας ότι δίχως την κλήση πολιτικών προσώπων, δεν μπορεί να ριχθεί φως στην υπόθεση.

Περαιτέρω, δύο ζητήματα που εκτιμάται ότι χρήζουν απάντησης από πολιτικά πρόσωπα είναι αφενός τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε η κυβέρνηση ως ανάδοχο την εταιρεία Initiative για την κατανομή των χρημάτων στα ΜΜΕ και αφετέρου εάν χρησιμοποιήθηκε πράγματι η πλατφόρμας διαχείρισης διαφημίσεων Sizmek, η οποία φέρεται να επιβάρυνε τα δημόσια ταμεία με το ποσό των 440.000 ευρώ. Το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η απόφαση για χορήγηση αρκετών χιλιάδων ευρώ σε ανύπαρκτα site ή σε ιστοσελίδες με λιγότερους από 350 επισκέπτες βασίστηκε σε απόφαση της κυβέρνησης, της Initiative ή σε στοχεία της εν λόγω πλατφόρμας.