Skip to main content

Η ελληνο-γαλλική συμφωνία στο επίκεντρο συνεδρίου για τη Μεσόγειο

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο» που συνδιοργάνωσαν στις 25 και 26 Νοεμβρίου τρία ελληνικά πανεπιστήμια και το Υπουργείο Εξωτερικών, με χορηγό επικοινωνίας την «Ναυτεμπορική», βρέθηκε η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας με αναφορές τόσο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ όσο και από Έλληνες πανεπιστημιακούς.

Τη σημασία της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο μήνυμά του με το οποίο άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Γιάννος Κρανιδιώτης του ΥΠΕΞ και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα εμβαθύνει τη στρατηγική της συναντίληψη με χώρες της Μεσογείου όπως η Γαλλία» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε: «θέλουμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας, δίνοντάς της τον ρόλο ενός ισχυρού παίκτη στη Μεσόγειο, ο οποίος προσβλέπει στη συνεργασία και την πολιτιστική σύγκλιση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής».

Ντάλης: Συμφωνία-ανάχωμα στην Τουρκία

Σε εισήγησή του με τίτλο «Ελλάδα, Ευρώπη Μεσόγειος: Η στρατηγική επιλογή της ένταξης στην ΕΕ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, εκτίμησε ότι η ελληνο-γαλλική συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην Τουρκία. «Η συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας του Σεπτεμβρίου έχει χαρακτηριστικά στρατηγικής σημασίας και εμπεριέχει σοβαρά στοιχεία αμυντικής συνδρομής. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμφωνία-ανάχωμα στην Τουρκία» είπε ο κ. Ντάλης. «Η συμφωνία ήταν σε συζήτηση για περισσότερο από ένα χρόνο αλλά συνδέεται και με τη συγκυρία δηλαδή τόσο με την εκλογή Μπάιντεν και τη μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την Κίνα και τον Ειρηνικό όσο και με τη δραστηριοποίηση του Μακρόν στη Μεσόγειο τη στιγμή που μια μετα-Μερκελική Γερμανία βυθίζεται σε έναν εσωστρεφή αναστοχασμό» πρόσθεσε και υπογράμμισε η συμφωνία συνδέεται με την ανάγκη της Ελλάδας να μοιραστεί το «ασύμμετρο βάρος της Γεωγραφίας».

Ο κ. Ντάλης παραλλήλισε μάλιστα την ελληνο-γαλλική συμφωνία με τη διακήρυξη που διαμόρφωσαν το 1998 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στο θέρετρο Σαιν-Μαλό της Βρετάννης. «Η ελληνο-γαλλική συμφωνία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Μεσογειακό Σαιν-Μαλό» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία» συμπλήρωσε.

Ροϊλός: Πολύ σημαντική επιτυχία η ελληνο-γαλλική συμφωνία

Σε εισήγησή του κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου υπό τον τίτλο «Μεσόγειος: (Γεω)πολιτική μεταιχμιακότητα και ανθρωπιστική κρίση» ο καθηγητής του Harvard Παναγιώτης Ροϊλος περιέγραψε την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία ως «πολύ σημαντική επιτυχία» για την Ελλάδα. «Μετά την πολύ σημαντική επιτυχία της Ελλάδας να συνάψει αμυντική συμφωνία με την Γαλλία αλλά και την ηθικά, πρακτικά και -όπως φαίνεται και νομικά- αντιευρωπαϊκή απόφαση της Ισπανίας να ενισχύσει με το αζημίωτο τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας είναι η κατάλληλη στιγμή η χώρα να ανασύρει δυναμικά από τις ευρωπαϊκές καλένδες το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και να το προβάλλει με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο ως ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου των ΗΠΑ.